/ Александра Вуковић
15/12/2021 u 16:06 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вуковић: Влада бунца о бољем животу

Радници Комбинат алуминијума, Комбинат је ваш, не прекидајте струју, браните га, казао је посланик Радуловић

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су пету сједницу другог редовног, јесењег, засједања, трећи дан. Посланик Бранко Радуловић поручио је радницима Комбината да је Комбинат алуминијума њихов и позвао их да не прекидају струју. Министар економског развоја Јаков Милатовић је нагласио да ће данас имати потписивање пројекта жичара Котор - Ловћен и да је у претходних десет година просјечна зарада стагнирала. Посланик Андрија Поповић истакао је да поморци Црној Гори доносе 250 милиона еура годишње и доприносе финансијском систему. Посланица Александра Вуковић казала је, поред осталог, да Влада бунца о бољем животу.

Дневни ред ће чинити и тачка 1.Предлог Закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину са: извјештајем о ревизији предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину и годишњим извјештајем о извршеним ревизијама и активностима Државне ревизорске институције Црне Горе за октобар 2020 - октобар 2021. године.

Дневни ред можете погледати ОВДЈЕ.

(ВИДЕО) Јоковић: Цркните, пукните, потписаћемо споразум; Бечић: Са ДПС-ом нећемо правити било какву комбинацију

TOK СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Тачка дневног реда 36. Предлог закона о измjени и допуни Закона о привредним друштвима. 

Министр економског развоја Јаков Милатовић казао је да је 2020. донијет нови закон који је захтјевао усклађивање статуста свих рпивредних друштава са законом, а велики број предузећа то није урадио. Како је казао, нови закон укида ту једну драстичну санкцију, судску ликвидацију, и претвара је у новчану казну. Посланик Драган Краповић (Демократе) казао је да је ово било неопходно.

image
Јаков Милатовић

Посланик Бранко Радуловић (ДФ) казао је да је био најбољи привредник у старој држави и да је пратио ову прљаву транзицију 30 година. 

- Рjешење за Комбинат алуминиjаума jе прво да ову пљачку прекинете, ви сте саучесниуци пљачке црвени боксити. Црвени боксит је злато, не дајте једном човјеку да извози за Кину пондупло нижим цијенама... У прелазном периоду морамо да одржимо Комбинат алуминијума, али морамо да изаберемо државног и специјалног тужиоца који ће тога тајкуна да поведе онамо гдје је заслужио и земљиште и фабрике и све остало да вратимо. Јер су та два тајкуна складиште направили и машине растополи. Радници Комбината, Комбинат алуминијума је ваш! Не прекидајте струју, браните га, мора да припадне држави - нагласио је Радуловић.

image
Бранко Радуловић

Министар Милатовић је нагласио да ће данас имати потписивање пројекта жичара Котор - Ловћен. Посланик Рашко Коњевић (СДП) казао је да је ових дана, како му се чини, релаксиран став Владе по питању Комбината. Питао је шта је одговор Владе на питање Комбината алуминијума Подгорица.

image
Рашко Коњевић

Посланик Петар Ивановић (ДПС) казао је да се предлогом који је министар доставио мијења девет ријечи, а он не види дјела, те да је он неко ко цијени дјела, а не ријечи. Поручио је је ако је ово резултат рада од годину дана, онда сви имају утисак да се нико није бавио проблемима који се тичу привреде и привредних активности.

- Грабите се око процената, а ми смо се бавили да имамо високу основицу. Заборавили сте лијепо глаголско вријеме, прошло вријеме. Када прође годину дана каже се "ми смо завршили то и то, поносни смо на то и то", а ви користите футур, шта ћете урадити. Недостаје извјештај шта су тачно резултати вашег рада, а не да дајете обећања. Када говорите о новим инвестицијама, добро би било да кажете и нешто о старим које сте ви зауставили - нагласио је Ивановић.

image
Петар Ивановић

Милатовић је казао, поред осталог, што се тиче "дјела, а не ријечи", грађани о томе суде. Нагласио је да је у претходних десет година просјечна зарада стагнирала.

Тачка дневног реда 25. Предлог закона о заштити запослених грађана Црне Горе који се упућују на рад у иностранство.

- Овај закон је једна од наших обавеза из преговарачког поглавља 2. Уређује на свеобухватнији начин заштита радника који се упућују у иностранство на рад - појаснио је министар Милатовић.

Посланица Марта Шћепановић (ДПС) казала је да се толико тога десило у проследњу годину дана да би требало да поведемо рачуна и о запосленима и радницима који раде овдје јер је ова владајућа већина, током јуна ове године, измејнила Закон о раду ,без укључивања јавности, којим је са 66 година живота самњена старосна граница за престанака радног одонса по сили закона.

image
Андрија Поповић

Посланика Андрија Поповић (Либерална партија) истакао је да је закон донијет 2004. године и да је трпио много измејна и допуна протеклих 17 година, те да смо доведени у један конфузан положај са спуштањем годишта за одлазак у пензију, 64 за жене, 66 за мушкарце.

- Говорио бих посебно о вема угроженим поморцима. Сједиште двије црногорске компаније које имају четири брода, односи се на њих, а не односи се на остале поморце. Постоји код нас око 7.000 помораца, међу најчувенијима су у свијету, имамо највише помораца по глави становника у свијету. Они Црној Гори доносе годишње око 250 милиона еура финансијском систему. Треба их прогласити кључном транспортном радном снагом, ми немамо регистар помораца и мислим да у некој следећој оперцији измејена и допуна Закона морају да подухвате и све поморце. Враћени су на бијелу листу ЕУ то је било проблем 2017. године, али имају безброј проблема- нагласио је Поповић.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) сматра да мора више да се брине и о оним грађанима који одлазе из Црне Горе, нарочито са сјевера државе који "иду трбухом за крухом".

- Одлазе јер немају од чега да живе, не могу да прехране породице. Са друге стране, имамо и оне грађане којима је укинуто право на рад а које је загарантовано уставом црне горе. Та прича "Европа сад", то је прича за малу дјецу, милијарде смо задужени. Суштина је да сви треба да се залажемо за бољи живот грађана. Не можемо у ЕУ са овим платама, морамо да имамо и стандард да би ушли у ЕУ- навела је, поред осталог, Вуксановић Станковић.

Тачка дневног реда 4. Предлози финансијских планова са плановима рада за 2022. годину независних регулаторних тијела и то: Агенције за електронске медије, Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност, Регулаторне агенције за енергетику и регулисане комуналне дјелатности, Агенције за надзор осигурања, Комисије за тржиште капитала.

Представници регулаторних тијела су прочитали своја појашњења о финансијским плановима. Посланик Богдан Фатић (ДПС) казао је да је актуелно стање које се односи на тржиште електронске комуникације такво захваљујући претходној власти, која је дефинисала политику развоја.

image
СКУПШТИНА ЦГ

- Ништа у Црној Гори не ради, паралаисане су институције које су нефункционалне. Све вријеме нам шире лажи да Црна Гора ради. Влада у полусвијести бунца о бољем животу, све личи на оне стихове "Љеба, љеба господару, не виђесмо давно љеба". Ова власт ради све кап по кап, али само кад је у питању КАП све се ради цап- царап, само да се сломи што брже један привредни гигант и да се обрука човјек који је подигао тај гигант- казала је посланица Александра Вуковић (ДПС).

Тачка дневног ред 1.Предлог Закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину са: извјештајем о ревизији предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину и годишњим извјештајем о извршеним ревизијама и активностима Државне ревизорске институције Црне Горе за октобар 2020 - октобар 2021. године.

Саопштено је, поред осталог, да је Државна ревизорска институција успјела остварити цињеве упркост падемији, те је извјештајем обухваћено 37 извјештаја о ревизији. Наведено је да је у тим ревизијама дато 56 мишљења и 627 препорука.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:45