Ђорђе Радуловић / Фото. Архива
11/11/2021 u 20:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Кривокапићу бих савјетовао да сачека у авиону док се Недимовић пресвуче

Дипломатски гафови нису пријатни, али се дешавају, каже министар

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић казао је да су поруке замјеника помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријела Ескобара на линији онога што Влада Црне Горе већ неко вријеме ради, а то је прозападни курс.

Према његовим ријечима, црногорска опозиција се сада осјећа угроженом од нових прогресивних снага.

- Вјерујем да порукама које је Ескобар потпуно елиминишемо тврдње неких партија да ова Влада не прати евроатлантски курс и да није поуздан савезник - рекао је Радуловић, гостујући у емисији "Начисто" на ТВ Вијести.

Упитан колико је примјерено што је потпредсједник Владе Србије Бранислав Недимовић недавно дочекао премијера Здравка Kривокапића у Београду у фармерицама, Радуловић је казао да то није понижење за Црну Гору.

- Десио се дипломатски гаф, не покушавам да релативизујем јер то не покушава ни српска страна. Посјета је била значајна јер је прва од 2017. године- додао је он. 

Истакао је да није био у Бриселу, Kривокапићу би савјетовао да сачека у авиону док се потпредсједник Владе Србије, који га је дочекао на аеродрому у фармерицама, не пресвуче.

- Дипломатски гафови нису пријатни, али се дешавају- истакао је Радуловић. 

Сврха посјете, током које се није разговарало о горућим темама као што су изручење Светозара Маровића и питање амбасадора, била је да се успостави комуникација и поврати нарушено повјерење, казао је Радуловић.

- Био је неопходан први корак и не би било мудро ни дипломатски да се почне са најтежим темама- навео је он. 

Он је рекао да је добро да су САД, као главни стзратешки партнер, поново присутан у региону, те да Ескобар преноси поруке мира.

Радуловић је рекао да је неубучајено да Kабинет предсједника реагује на саопштење Амбасаде САД-а о посјети Ескобара са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем ријечима да оно не одражава суштину тог сусрета.

- Прво је неубиучајено да имамо два саопштења која би требало да буду усклађена. На крају имамо треће саопштење шефа Kабинета предсједника државе који је рекао да саопштење Амбасаде САД-а не одржава суштину састанка Ескобара и Ђукановића. Он је рекао да су Ескобар и Ђукановић разговарали сат времена, мене интересује на које теме су разговарали. Јавна саопштења Амбасаде пролази неколико степена верификације и све оно што је објављено морало је бити одобрено - рекао је Радуловић.

Према његовим ријечима, све што дестабилизује регион, осим корупције и криминала, неће имати толеранцију америчке администрације.

На питање како би међународна заједница реаговала на измјене састава Владе, Радуловић је рекао да би требало да саслушамо међународне партнере и њихове бојазни.

- Црна Гора је независна држава, друго она бира сама своју власт на изборима. Црна Гора има право да сама уређује своју кућу и да бира ко ће бити у њој. Међутим, каква ће сарадња бити са онима који су позвани у нашу кућу, требало би да саслушамо међународне партнере и њихове бојазни - додао је Радуловић.

Он је додао да је током свих сусрета у Вашингтону изражена подршка новим прогресивним снагама који желе да чувају спољнополитички курс Црне Горе.

- Не губимо међународни углед и образ, ако слушамо што говоре међународни партнери - нагласио је Радуловић.

Министар наводи да би подршка Влади која не дијели европске вриједности, или која има опрезан став према европској агенди, била знатно нижа.

Радуловић је рекао да је била изјава модератора, а не Ескобара да постоји реална забринутост да је опасно дијелити све информације са Владом Црне Горе.

- То је био дигнути волеј од стране модератора. Ескобар је рекао да постоји реална забринутост јер су у том тренутку постојали преговори о реконструкцији Владе јер је у том тренутку било приче о уласку ДФ-а у Владу. Мислим да је то више био савјет, него упозорење - закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:55