Министар Бојанић
28/07/2021 u 13:27 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бојанић: Влада неће давати концесије за МХЕ, концесионари тужбама траже 57 милиона еура; 30. новембар рок за ауто-пут

Предсједник Владе Црне Горе одговараће на питања у оквиру Премијерског сата, у четвртак , због неодложних међународних службених обавеза, односно службене посјете Јапану

Министар капиталних инвестициjа Младен Бојанић казао је на премијерском сату да Влада више неће давати концесије за мале хидроелектране и да концесионари у само три тужбе траже накнаду од 57 милиона еура.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, одговараће на питања у оквиру Премијерског сата, у четвртак  29. јула 2021. године, због неодложних међународних службених обавеза, односно службене посјете Јапану.

Посланица Суазан прибиловић ( ДПС) питала је министра Бојанића да ли је као министар, био упознати са ћињеницом да је државни секретар његовог  министарства именован за члана одбора директора привредног друштва Енергогас д.о.о.?

- Био сам упознат и дао сам  подршку Марку Перуничићу, како би помогао рјешавању проблема Енергогаса..,Синдикат радника Еурогаса се више пута обратио Министарству економије....Компанија је стала на ноге. Поносан сам што је он у мој тим-казао је министарв и навео како је раније било одређених кадровских ситуација.

Посланик Драган Ивановић (СНП) казао је да је министар Бојанић изразио незадовољство надлежних тужилаштва и одсносом Скупштине према његовим информацијама о могућим злоупотребама у државним предузећима. Он је питао Бојанића шта је очекивао.

-Новоформирално одељење за борбу против корупције предало је укупно 11 информација о могућим злоупотребама-казао је Бојанић између осталог.

Посаланик Богдан Фатић (ДПС) питао је министра Бојанића које пројекте реализацијом је започела Влада у претходном мандату, планирате да наставите да реаиизујете током 2021.године и колико средстава је опредијељено за њиховуреализацију?

-Који су нови капитални пројекти које је Влада Црне Горе планирала да започне током 2021.године, а који се већим дијелом или у потпуности финансирају из државног Буџетом и коиико је средстава државним Буџетом за 2021.годину планирано за њихову реализацију? Питање се односи на општине Беране, Андријевицу и Петњицу-наводи Фатић у пиању.

Министар је навео да су свјесни да пута инфраструктура у Црној Гори није добра и да тражи реконструкције.

-Постоји неколико врло спорних уговора који су у изградњи. Испитаћемо како је дошло до тих пропуста. Да вас подсјетим погашена је индустријска зона која је запошљавала  грађане Берана, то је затечено стање у које сте нас ви увели. Вјерујем да ће ова Влада дуже трајати, биће прилике да поправимо ствари које сте ви урадили-рекао је министар.

Посланик Милош Конaтар ( Црно на бијело)  је казао да је политика у области развоја енергетике има несумњиво најзначајнији утицај на наше друштво, па из тих разлога посебно осврћући се на досадашње активности и велико интересовање друштвене заједнице, сматра да дугују одређене одговоре у вези са овим питањем.

-  Колико је тренутно МХЕ у раду?  Колико је уговора до сада раскинуто и колико је поднијетих тужбених захтјева до сада по овом концесионара? Шта је до сада Виада предузеиа како би се наведени пробиеми ријешили и каква је даља поиитика Владе везано за питање МХЕ-питао је он.

Додао је да су мале хидроелектране биле легло корупције.

-Укинули смо механизам којим је омогућено нереално обогаћење појединаца. Тренутно су у раду 32 мале хидроелектране. Нова Влада неће давати концесије за изградњу малих хидроелектрана. До сада је раскинуто 17 уговора о концесији. На основу три тужбена захтјева, затражено је накнада штете у висиниу од  57 милиона еура... Направили смо искорак будући да смо престали да дајемо подстицај. Нема обавезног откупа, нема повлашћених цијена-казао је између осталог Бојанић.

Он је додао да је ова ситуација заправо правни проблем.

Конатар је додатно питао да ли ће до краја године грађани моћи да користе ауто-пут, да ли ће тај један од највећих пројеката модерне Црне Горе бити тада у функцији.

- Ушли смо у преговоре да видимо како да се рјеши проблем. Заједничко рјешењље је нађено у виду компромиса, анекс 6. је имао ознаку тајности, сад је доступан јавности. У њему јасно стоји да је рок завршетка градње 30 новембар с тим што ми као инвеститор задржавамо право наплату пенала од 16. новембра претходне године. Оптимиста сам и даље да ће тај 30. новембар бити рок завршетка-казао је Бојанић поводом питања о аутопуту.

Јованка Лаличић ( ДПС) питала је министра Бојанића да ли и када Влада Црне Горе планира изградњу (реконструкцију) путног правца Бар Каменички мост-Виадимирске круте Р-29 Бар 2 , имајући у виду да је Управа за саобраћај у августу 2020.године са Општином Бар и Општином Улцињ закључила Споразум о суфинансирању реконструкције овог путног правца.

Министар је у одговору навео шта реконструкција све обухвата и колико износе улагања у овај пројекат. Он је додао да је реализација тога одложена за 2022. годину због коронавируса.

Посланица Данијела Ђуровић  казала је између осталог да је велико клизиште покренуто у селу Мојдеж, општина Херцег Нови, фебруара 2004 године изазвалоје огромну материјалну штету и девастацију терена.

-Поставља се питање када се може очекивати свеобухватно рјешавање проблема мјештана Мојдежа и водоизворишта у том селу, а који су од веииког значаја за све грађане Херцег Новог-навела је она.

Министар Младен Бојанић је навео да то није у надлежности његовог ресора али да је контактирао Министарство шумарства, пољопривреде и водопривреде који је прердставио. Он jе додао да ће отворити то питање на Влади. Посланица jе додала да jе неприхватљиво да у 21. виjеку грађани Моjдежа немаjу воду. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:04