/ Скупштина ЦГ
27/12/2021 u 13:47 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Помјерити старосну границу жена за подпомогнуту оплодњу

Министарка здравља је казала да апелује на грађане да се вакцинишу и пожељела срећне празнике

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су данас пету сjедницу Другог редовног, jесењег, засиjеданjа  - jеданаести дан. Посланици су прошле седмице завршили расправу о буџету, а сједница је настављена расправом о сету закона. Посланици су расправљали о тачкама дневног реда: предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи и предлог закона о обавезном здравственом осигурању.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је казала, говорећи о  предлог узакона о медицински потпомогнутој оплодњи, казала је да је одржала низ састанака са стручњацима.

Казала је да се овим законом прописују врсте поступака лијечења неплодности. Како је појаснила министарка, ембриони се могу унијети жени, највише два ембриона, изузетно три, старијој од 38 година, жени која је имала два неуспјешна поступка подпомогнуте оплодне, жени у случају која има лошу резерву јајних ћелија и у случају тежег облика неплодности код мушкарца.

- Уз сагласност Министарства, у случају недостатка полних ћелија, ткива, дозвољен је увоз из иностранства- навела је Боровинић Бојовић.

image
ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ

Што се тиче  предлога закона о обавезном здравственом осигурању, Боровинић Бојовић је, поред осталог, казала да су измјењнее одредбе којима се уређује статус осигураника, у цјелости ће се финансирати из буџета. Појаснила је да се осигураницима, са ријетким болестима, обезбијеђују љекови и терапија прописана у иностранству у складу са прописаном процедуром, а који се не налазе на основној листи љекова.

Посланица Бранка Бошњак (ПЗП) апеловала је на грађане да се вакцинишу против виурса корона, односно новог соја омикора. Сматра да морамо да водимо рачуна о наталитету, јер је нама демографска слика све лошија и лошија, мали напредак значи много.

image
Бранка Бошњак

Посланик Борис Мугоша (СД) је казао да, према статистици, неплодност је један од водећих проблема, те да на подручју Европе сваки шести пар сусреће се са неплодношу.

- Повећали смо број покушаја лијечења неплодсноти код жена и старсону границу, а по први пут, што се тиче мушкараца, један поступак лијечења неплодноси ићи ће на терет Фонда- казао је Мугоша.

image
БОРИС МУГОША

Посланик Владимир Добричанин (ДФ) казао је да је проблем са природним прираштајем захватио цио свијет. Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) рекао је да код Закона о здравственом осигурању долазимо у  ситуацију за коју не знамо како ће се одвијати.

- Укидају се доприноси за здравствено осигурање на терет послодаваца и запосленог. Нема процјене финансијских средстава за спровођњење овог закона. Имамо ужасну епидемиолошку ситуацију. Недостаје медијска пормоција вакцинације- навео је он.

image
Андрија Поповић

Посланик Петар Ивановић (ДПС) казао је да је током протеклих неколико година помогао финансијски неке парове који су жељели да се остваре као родитељи.

- Затим је рођено двоје дјеце и током једног славља отац  дјетета је пошао да купи цигарете које су коштале 48 еура, и тај сам трошак платио и тада креће прогон мене, медијско прогањање: ко је конзумирао цигарете о мом трошку, креће кампања против мене - навео је Ивановић.

Министарка је казала да апелује на грађане да се вакцинишу и пожељела срећне празнике свим грађанима Црне Горе. 

image
Петар Ивановић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:22