/ СКУПШТИНА ЦГ
22/12/2021 u 13:22 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Поповић: Сексуално злостављање дјеце злочин без казне

Морамо да помогнемо дјеци да превазиђу те тешке ситуације, казао је посланик Борис Мугоша

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су пету сједницу другог редовног (јесењег) засиједања у 2021. години - осми дан. Посланица Бранка Бошњак казала је да наш правосудни систем као да је више на страни насилника него на страни дјеце и да мора да се створи окружење које је сигурно за најмлађе. Посланик Борис Мугоша сматра да је потребан регистар особа које почине ова кривична дјела, те да морамо да помогнемо дјеци да превазиђу те тешке ситуације. Посланица Драгиња Вуксановић Станковић сматра да морамо да имамо евиденцију ко су педофили и колико их има, треба да видимо ко су силеџије повратници.

Посланик Андрија Поповић сматра да је, због благе казнене политике, сексуално злостављање дјеце у Црној Гори, што је најгоре, злочин без казне.

image
Алекса Бечић

Како је најавио предсједник Скупштине, Алекса Бечић, расправља се о тачкама дневног реда: Предлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика; Предлог закона о измјенама Законика о кривичном поступк;  Предлог закона о измјени Закона о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама; Предлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Предлог закона о допунама Закона о порезу на додатну вриједност; Предлог закона о заштити стратешких националних интереса у области авиосаобраћаја; Предлог закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троје или више дјеце; Предлог закона о надзору над велепродајним тржиштем електричне енергије и природног гаса.

(ВИДЕО) Поповић: Инвеститори сваки дан одлазе

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић присутан је са сарадницима, државним секретарима Борисом Марићем и Бојаном Божовићем.

- Имајући у виду благу казнену политику учиниоцима кривичних дјела против полне слободе, у којима су оштећена дјеца и малољетна лица, није се постигла сврха кажњавања, а посебно се нису заштитила дјеца, неопходно је пооштравање казне- навео је Божовић.

Марић је казао да, што се тиче Закона о кривичном поступку, све мјере тајног надзора (писма, телефонски разговори и друго) којима се задире у право на тајност морају сходно одлуци Уставног суда бити одређене од стране надлежног суда.

Посланица Бранка Бошњак (ДФ) казала је да овај предлог Закона јесте корак напријед, али да "наш правосудни систем као да је више на страни насилника него на страни дјеце".

image
Секуловић са државним секретарима

- До сада је била казна, за обљубу над дјететом, казна од  три до 12, а сада је предвиђено пет до 15 година. Ако постоји повреда дјетета, најмање десет година затвора. Исто је и за недозвољене полне радње, од једне од пет година.. Потребна је и едукација дјеце, да се охрабри да прича о проблему. Такође, насиље преко интернета не познаје границе- казала је Тамара Вујовић (Демократе).

Посланик Драган Ивановић (СНП) навео је да апелује да сви максимално се ангажујемо и заштитимо малољетнике и особе са посебним потребама.

- Није ми јасно да неко за таква кривична дјела може да плати новчану казну, зато сам сагласан да се иста замјени затворском казном. Такође, потребан је и регистар особа које почине ова кривична дјела и без њих не могу да се раде адекватне анализе. Такве особе не могу да раде оне послове гдје су близу дјеце. Морамо много да радимо на превеници. Полицајце квартова су замјениле полицијске патроле, што није дало резултате. Морамо да помогнемо дјеци да превазиђу те тешке ситуације - казао је Борис Мугоша (СД).

image
Борис Мугоша

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) казала је да су жртве ових кривичних дјела најчешће дјевојчице, али све чешће и мушка дјеца јер немамо још увијек свијест да породице та кривична дјела пријављују. Сматра да то оставља тешке последице, те да у неким ситуацијама дође и до смрти. 

- Морамо да имамо евиденцију ко су педофили и колико их има. Мислим да немамо довољно полицајаца за све школе. Треба да видимо ко су силеџије повратници. Ово је искорак, али казне треба да буду још веће. По питању хемијске кастрације треба да разговарамо- нагласила је Вуксановић Станковић.

Посланица Далиборка Пеjовић (ДПС) казала је, поред осталог, што се тиче кривичних дјела обљубе над дјецом и педофилије, да фали статистике.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) сматра да је, због благе казнене политике, сексуално злостављање дјеце у Црној Гори, што је најгоре, злочин без казне. 

- Бошњачка странка ће подржати предлог закона строжије санкције за оне који изврше кривична дјела против полне слободе- навела је  Кенана Струјић Харбић (БС).

image
Кенана Струјић Харбић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:01