/ фото: РТЦГ - Вешови
27/09/2021 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вешовић: Једним кликом до имовине јавних функционера

Сматра да је у питању интересантан пројекат, будући да је питање имовине јавних функционера и даље тема која није довољно позната већем броју људи

Новинар Мреже за истраживање организованог криминала и корупције "Лупа" Марко Вешовић представио је у Јутарњем програму РТЦГ базу имовине јавних функционера која је од данас доступна на истраживачком порталу "Лупа", како новинарима, тако и грађанима.

Сматра да је у питању интересантан пројекат, будући да је питање имовине јавних функционера у Црној Гори и даље тема која није сасвим довољно позната већем броју људи у земљи.

- Зато смо се потрудили да направимо лако доступну базу података која би требала да да јасан приказ имовине јавних функционера, који су најистакнутији у црногорској политици и црногорском јавном животу- рекао је Вешовић, наводећи како грађани имају право да знају какву и колику имовину имају они људи који воде државу.

Он је појаснио да у овом моменту грађани могу да виде базе података за предсједника Владе, потпредсједника, неколико министара и људи који су истакнути у државној политици Црне Горе.

- То је само почетак. Ми ћемо се трудити да ту базу учинимо богатијом. Она је доступна од данас на адреси www.lupa.co.me и није ништа компликовано- појаснио је Вешовић.

Иако су, како каже, за почетак одредили најужи државни врх, то није ни изблиза оно што их занима.

- Посебно ћемо се позабавити функционерима на локалном нивоу, јер и на локалним нивоу има имућних и богатих функционера, чија би имовина изненадила велики број грађана- рекао је Вешовић.

Садашња база података Агенције за спречавање корупције, како је рекао, иако детаљна, није прегледна и захтијева поприличан напор.

- У питању је један скуп више различитих података на једном мјесту, гдје човјек треба да има стрпљења да то детаљно погледа и анализира- рекао је Вешовић, наводећи да су се трудили да нова база података буде лакша за претрагу.

Говорећи о истраживачком новинарству у Црној Гори, Вешовић је рекао да је та форма новинарства ипак у почетној фази у нашој земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:47