/ - СДТ Катнић
28/05/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тужиоци: У нашим предметима нема селективности, радимо у складу са Уставом

Радимо у складу са Уставом и законом. Поштујемо принципе по којима морамо радити и у нашим предметима нема селективности

На данас одржаном наставку Седме сједнице, Одбор за политички систем, правосуђе и управу размотрио је: Извјештај о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2019. годину, као и Извјештај о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2020. годину, са Годишњим извјештајем о активностима на спровођењу и унапређењу управљања и контрола за Државно тужилаштво и Тужилачки савјет за 2020. годину, које је поднио Тужилачки савјет.

Подносиоци извјештаја су изнијели податке о раду Тужилачког савјета, са посебним освртом на опис и анализу стања у Државном тужилаштву, број примљених и ријешених предмета за 2019. и 2020. годину, указујући на проблеме и недостатке у њиховом раду. Такође, чалнови Одбора су на сједници упознати и са подацима о стању и кретању криминалитета за наведени извјештајни период.

Након свеобухватне расправе и размијењених ставова поводом предметних извјештаја, Одбор је, већином гласова од укупног броја чланова, одлучио да предложи Скупштини Црне Горе закључке да се не прихвата: Извјештај о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2019. годину, као ни Извјештај о раду Тужилачког савјета и Државног тужилаштва за 2020. годину, са Годишњим извјештајем о активностима на спровођењу и унапређењу управљања и контрола за Државно тужилаштво и Тужилачки савјет за 2020. годину.

Сједници су, у име подносилаца годишњих извјештаја о раду, присуствовали: Ивица Станковић, предсједник Тужилачког савјета; Миливоје Катнић, Главни специјални тужилац; Соња Бошковић и Лидија Вукчевић, државне тужитељке; као и Татјана Топаловић, секретарка Секретаријата Тужилачког савјета.

Представници Тужилаштва одбацили су оптужбе посланика владајуће већине "да су дозволили мијешање политике и селективно поступали приликом расвјетљавања одређених кривичних дјела". То је саопштено на  сједници Одбора за политички систем, правосуђе и управу током разматрања извјештаји о раду Државног тужилаштва и Тужилачког савјета за 2019. и 2020. годину

Посланица Социјалистичке народне партије, Милосава Пауновић питала је предлагаче извјештаја, Ивицу Станковића вд ВДТ-а, Главног специјалног тужиоца (ГСТ) Миливоја Катнића, државне тужитељке Соњу Бошковић и Лидију Вукчевић, зашто су дозвовили да тужилаштво буде несамостално.

Према њеним ријечима, осим фиктивних пресуда у случајевима склопљених споразума о признању кривице са шефовима организованих криминалних група, који су сада ван Црне Горе, "грађани не виде да је на било који начин задовољена правда"

Државна тужитељка Бошковић,  казала је да не прихвата наводе о упливу политике и селективном поступању.

-Као дугогодишњи тужилац у тужилачкој организацији могу само да кажем да ми радимо у складу са Уставом и законом. Поштујемо принципе по којима морамо радити и у нашим предметима нема селективности- казала је она.

 Миливоје Катнић је саопштио да је током 2019. и 2020 године СДТ спровело истрагу у 65 предмета, а против 493 физичка и 113 правних лица.

Навео је да је  у области организованог криминала било је 44 предмета против 336 физичких и 38 правних лица, високе корупције 13 предмета против 54 физичка и шест правних лица и прања новца седам предмета против 84 физичка и 69 правних лица. Финансијске истраге покренуте су у 26 предмета, против 238 физичких и 10 правних лица и једно проширење истраге које је обухватило додатних 17 лица. Катнић је додао да су током 2019. и 2020. године подигнуте укупно 53 оптужнице и два оптужна приједлога против 421 физичког и 61 правног лица, а за организовани криминал 17 оптужница против 110 физичких и три правна лица.

-Ако упоредите резултате са тужилаштвима у региону, а онда и шире, видјећете да су ово најбољи резултати у Европи- закључио је Катнић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:05