/ - SKRINšOT - TV E YOUTUBE
05/07/2024 u 21:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Vuksanović: Dogovorili smo se da moramo homogenizovati snage na EU putu

Sastanak sa predsjednikom Jakovom Milatovićem bio je dobar i konstruktivan, kazao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

- Iznijeli smo svoja stajališta, negdje smo dogovorili i spoznali činjenicu da mi, koji smo opredjeljeni, ne samo verbalno, nego i sadržajno, evropskom putu moramo dodatno homogenizirati svoje snage i usmjeriti ih, u ovom delikatnom društveno-političkom momentu, u kojem je naša pregovaračka pozicija nesumnjivo ugrožena. Moramo još ustrajnije djelovati u tom samom procesu - saopštio je  Vuksanović gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata na Televiziji E.

vuksanović kaže da je teško povjerovati da je neko za dijalog, posvećen evropskoj integraciji, a onda se ne odazove pozivu za dijalog.

Dodao je da se odnos Brisela prema Crnoj Gori najbolje vidi kroz odlaganje posjete predsjednika Evropskog saveza.

- Ja sam u Skupštini rekao da je Crna Gora danas društvo ne za Šarl Mišela, već za Milorada Dodika, i to je potpuno vidljivo - ističe Vuksanović.

Milatović: Začuđen sam odnosom parlamentarne većine prema evropskoj budućnosti

Smatra da tek slijedi suočavanje sa problemima, rekonstrukcija Vlade, identitetska pitanja, problemi sa državnim simbolima, a u drugi plan će doći ekonomska perspektiva Crne Gore, na čemu je Pokret Evropa sad zasnivalao predizborni program.

- To što je predsjednik nama kazao je vrlo ozbiljno. Ne čudi da je vrlo ozbiljno, jer situacija je ozbiljna. Radi digniteta same države Crne Gore, uvažavajući integritet svih onih s kojima je predsjednik vodio te važne razgovore dogovorili smo se da ne iznosimo sami sadržaj tih dijaloga, upravo zbog činjenica koje sam spomenuo - ističe Vuksanović.

Smatra da "svi koji su glasali za Rezoluciju o Jasenovcu, Mauthausenu i Dachau,  bili su upozoreni da takav čin može imati dalekosežne posljedice za integracioni put Crne Gore".

- Hrvatska nije zaslužila ovakav tretman, ne od Crne Gore, već od vlasti u Crnoj Gori. Jer, ja sam ovih dana izričit da Rezoluciju o Jasenovcu nije usvojila Crna Gora, već servilna posluga Aleksandra Vučića, koji je obećao da će uputiti izvinjenje ukoliko se usvoji rezolucija, jer je prethodno iskazao skepsu - nabodi  Vuksanović.

Naglašava da je umjesto izvinjena od predsjednika Srbije nosioci vlasti u Crnoj Gori su dobili konstataciju da ne govore istinu.

- Hrvatska jasno pravi distinkciju, između onih koji su u toj servilnoj relaciji prema beogradskom režimu, i u odnosu na Crnu Goru koja je svjesna svega ovoga, tako da smo došli u situaciju gdje možemo povući jasnu paralelu sa agresijom 1991. na Dubrovnik. Crna Gora je te 1991. godine bila instrumentalizirana od Beograda, krenula je u suludi rat na Republiku Hrvatsku, konkretno na dubrovačko područje, na taj način zagadila odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske - navodi Vuksanović.

Vjeruje da neće uskoro doći do vanrednih parlamentarnih izbora, jer Vlada ima podršku većine u parlamentu, dodatno učvršćenu usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dachau.

- Premijer Spajić je prigrlio Andriju Mandića i Milana Kneževića, u njima vidi neku sigurnost, a zapravo je to put u propast, jer ne možete na taj način voditi politiku - zaključio je Vuksanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 12:53