МИЛОШ ВУКЧЕВИЋ / - ФОТО: СДП
23/02/2022 u 17:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукчевић: Уставни суд да обустави примјену Одлуке о стицању држављанства

Вукчевић је навео и да сматра да би овом Одлуком могла бити значајно измијењена структура бирача у Црној Гори и то већ пред наредне, редовне парламентарне изборе

Адвокат и члан Предсједништва СДП-а Милош Вукчевић предао је данас Иницијативу Уставном суду за оцјену уставности и законитости одредби Одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом, коју је Влада усвојила 4. фебруара у посљдењим сатима пуног мандата, на електронској сједници и мимо знања министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића, саопштено је из Социјалдемократске партије (СДП).

Вукчевић је, како се наводи, од Уставног суда затражио да обустави извршење појединачних аката и радњи, које су предузете на основу Одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом, која ступила на снагу 19. фебруара ове године.

“Нова владина Одлука је “незаконита”, односно, није у сагласности са одредбама чл. 8 ст. 1 тач. 3 Закона о црногорском држављанству, које прописују да црногорско држављанство пријемом може стећи лице, које између осталих услова испуњава и услов да у Црној Гори законито и непрекидно борави десет година прије поднос̌ења захтјева за пријем” навео је Вукчевић у образложењу Иницијативе.

“Даља примјена Одлуке би нанијела неотклоњиве штетне последице по државу и њене грађане, јер би се великом броју странаца омогућило незаконито стицање црногорског држављанства, што би значајно измјенило демографску структуру” истакао је у иницијативи Вукчевић.

Према његовим ријечима, јасно је да ће се у значајној мјери промјенити “демографска структура становништа”.

“Ако се узме у обзир да Црна Гора има око 480.000 пунољетног становништва, а да су процјене да у држави тренутно има око 30.000 странаца са привременим боравком и око 30.000 странаца са сталним боравком, што је укупно око 60.000 људи, који по оспореној Одлуци могу аплицирати и добити црногорско држављанство у блиској будућности, јасно је да ће се у значајној мјери промјенити демографска структура становништа и довести у питање безбједносни и национални интереси Црне Горе и њених грађана. У прилогу томе говоре и неке процјене да би од 5.000 до 7.000 људи годишње могло по овој незаконитој Одлуци добити црногорско држављанство, иако не испуњавају услове сходно Закону о црногорском држављанству и Закону о странцима”, нагласио је Вукчевић.

Вукчевић је навео и да сматра да би овом Одлуком могла бити значајно измијењена структура бирача у Црној Гори и то већ пред наредне, редовне парламентарне изборе.

“Ово све може имати утицаја на промјену стварне воље бирача у Црној Гори, јер ће сва лица, која незаконито добију држављанство по оспореним одредбама Одлуке, моћи незаконито да остваре и бирачко право, двије године након добијања држављанства, сходно чл. 11 Закона о избору одборника и посланика”, написао је Вукчевић.

Он је у појаснио да Владина Одлука, под законитим и непрекидним боравком, прописала и привремени боравак, који по Закону о странцима није непрекидан боравак, већ је ограничен и може трајати до једне године (чл. 63 Закона о странцима).

“Само стални боравак може бити непрекидни боравак, сходно чл. 91 ст. 1 Закона о странцима, који прописује да се странцу у Црној Гори одобрава стални боравак на неодређено вријеме. На овај начин оспорена Одлука је изашла из оквира Закона о држављанству, али и Закона о странцима, јер је омогућила странцима у Црној Гори да добију црногорско држављанство, иако немају одобрен стални боравак, већ само привремени. Привремени боравак се сходно чл. 38 Закона о странцима може одобрити само странцу, који намјерава да борави у Црној Гори дуже од 90 дана али у посебне сврхе – спајање породице, лијечење, школовање…” рекао је Вукчевић.

Он је нагласио да се привремени боравак не може користити у сврху стицања црногорског држављанства, додаје он,  осим за остварење неких циљева – спајање порородице, школовање, “али да не може бити основ да се послије деценије таквог боравка – стекне право на црногорско држављанство”…

“Таква могућност, која је уведена оспореном Одлуком директно је супротна Закону о странцима, који прописује да се на основу привременог боравка може одобрити једино стални боравак странца. Оспорена Одлука је незаконита јер уређује материју „законит и непрекидан боравак странаца“ која једино може бити уређена Законом о странцима. Јасно је да је повријеђен и члан 145 Устава јер други пропис – оспорене одредбе Одлуке нису у сагласности са одредбама Закона о држављанству и Закона о странцима”, навео је он.

За Вукчевића је спорно што у Одлуци, напомиње се у саопштењу, није прецизирано шта се све сматра привременим боравком, а потом је навео и примјер како странац/сезонски радник на овај начин “послије 15-ак привремених дозвола за рад (15×8=120 мјесеци или 10 година) може формално -правно поднијети захтјев за пријем у црногорско држављанство”.

Он је навео и да је Влада начином усвајање Одлуке, повриједила и члан 21 Закона о државној управи, који прописује да Министарство врши послове предлагања унутрашње и вањске политике, нормативну дјелатност и управни надзор у управној области за коју је надлежно.

“Министарство унутрашњих послова је сходно Закону о црногорском држављанству и Уредби о организацији државне управе надлежно за управну област држављанства, па је самим тим ово министарство једино могло бити овлашћени предлагач оспорене Одлуке. За доношење Одлуке не постоји сагласност МУП-а, а упитно је да ли постоји и мишљење Секретаријата за законодавство”, навео је Вукчевић.

И шеф медијског тима Социјалдемократске партије Мирко Станић, 14. фебруара ове године, поднио је Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против премијера Здравка Кривокапића због измјена Одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства пријемом.

Станић је нагласио да је Кривокапић супротно Закону о државној управи и Пословнику Владе предложио и усвојио одлуку о промјени критеријума по којима се стиче црногорско држављанство.

“Ову одлуку је МУП разматрао прије годину и тада је због велике побуне јавности Министарство унутрашњих послова, односно Влада одустала од њеног доношења, правдајући то техничким разлозима. Сматрамо да је у тренуцима, док је буквално изгласано неповјерење Влади из јасне намјере да почини злоупотребу службеног положаја тиме што је за себе обезбиједио право које му по Пословнику и закону не припада. Надам се да ће ОДТ цијенити документ који сам предао, те наше цијенити образложење”, навео је тада Станић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:12