Оливера Лековић / -Пр центар
23/12/2021 u 07:02 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Веће плате петицијом тражи 3.000 наставника

Коефициjент професора jе 7,67, а уз најављено повећање плата од 17 одсто, коефициjент остаjе исти, односно увећање би било само разлика између бруто и нето плате, што је деградираjуће за нашу професиjу, навела jе Оливера Лековић из просвјетне заједнице

Удружења наставника и просвјетни радници подржавају петицију НВО "Просвјетне заједнице" којом од Владе захтијевају да се коефициjент зарада васпитачима и учитељима у вртићима и школама са садашњих 7,67 у колективном уговору повећ на 12,56. Просвjетна заjедница jе 19. децембра покренула електронску петициjу "Повећање стартног коефициjента на плате професора у вртићима, основним и средњим школама. Коефициjент 12,56 jе наш циљ!" Из Просвјетне заједнице истичу да су за мање од три дана прикупили 3.000 електронских потписа наставника.

Оливера Лековић из Просвjетне заjеднице казала је за "Дан" да је ако се Влада и Министарство оглуше о њихове захтjеве и предочену тешку ситуациjу запослених професора jедан од њихових следећих корака да о томе обавијесте јавност.

– Настављамо са писаном петицијом у школама, пристижу нам нови потписи, а њихов коначан број ћемо знати у суботу када нам пристигну из свих школа. Понудићемо Синдикату просвjете да се удружимо и заjедно организуjемо прес конференциjу на коjоj би јавност упознали са проблемима, позвали одговорне из Владе и из ресорног министарства да одговоре на захтjеве. Такође бисмо позвали колеге на обуставу свих радних обавеза коjе не улазе у минимум процеса рада, а наметнути су нам Законом о штраjку – рекла jе Лековићева.

Не треба издвајати дио образовања

Предсједница Удружења наставника друштвене групе предмета Станка Вукчевић истиче да ако се држава одлучила да увећање зарада иде кроз Закон о допунама закона о зарадама запослених у jавном сектору, а не кроз колективно преговарање, онда jе и логично да просвjета, као и све друге дjелатности jавног сектора, буде дио овог закона.

– По овом закону коефициjенти универзитетским редовним професорима износиће 21,62, а ванредним 19,89. Љекарима ће коефициjент бити од 19,02 до 20,75. Професорима у основним и средњим школама коефициjент за обрачун зарада износи 7,67. Дакле, опет понављам, ниjесмо против оваквог увећања на универзитету и у здравству, али тражимо да и просвjета буде дио овог увећања. Нико не каже да то увећање буде у оволиком износу, али да ли треба – наравно да треба. Када jе образовање у питању, ниjе добро да дио образовног система буде издвоjен и предложен за увећање зарада, а не образовни систем у цjелини – казала је Вукчевићева.

Она додаjе да ће, уколико се Влада и Министарство финансија оглуше о њихове захтјеве, организовање протеста бити краjња мjера.

– Управни одбор Просвjетне заjеднице ће током викенда сумирати броj потписа петициjе и припремати обраћање Влади, Министарству финансиjа и социjалног старања као и Министарству просвjете, науке, културе и спорта. У образложењу зашто покрећемо петициjу нагласили смо да jе тренутно коефициjент редовних професора Универзитета Црне Горе, по колективном уговору 13,07, а предлог jе да буде 21,62 (повећање 65,42 одсто). Коефициjент професора запослених у школама/вртићима jе 7,67, а уз повећање од 17 одсто коефициjент остаjе исти, па би увећање било само разлика између бруто и нето плате. Сматрамо да jе то деградираjуће за нашу професиjу – навела jе Лековићева.

Она је нагласила да у Закону о зарадама запослених у jавном сектору, у члану 5 пише да се утврђивање зарада запослених заснива на принципима уjедначености зарада у jавном сектору за рад на истим или сличним пословима и радним мjестима коjи захтиjеваjу исти ниво, односно подниво квалификациjа. Лековићева сматра да се таj члан закона не поштуjе дужи период, jер jе тренутно плата професора, са четири године факултета, изjедначена са платом медицинског техничара коjи има завршено средње образовање.

Професор историје и георгафије у ОШ "Павле Ровински" Слободан Савовић казао је за "Дан" да подржава петицију, али да би требало обратити пажњу и на друго особље у школама и вртићима.

– Потписао сам петицију. Легитимна jе уз jедно мало поjашњење: у школама ради и одређени броj колега коjи ниjесу наставно особље. О њима петициjа ништа не говори.Такође ми jе жао што ову петициjу не предводи синдикат jер jе то његово природно право. У сваком случаjу, мора се отворити прича о свим коефициjентима у просвjети jер смо понижена структура друштва. И jош нешто, ових 17 посто ниjе повећање зарада,то jе новац коjи jе у наше име послодавац уплаћивао фондовима. Ако престаjе уплата према фондовима и даjе се нама, логично питање jе како ће се финансирати ти фондови – истакао је Савовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 06:10