/ Славка Бошковић - архива
08/06/2021 u 08:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници данас испред Министарства просвјете

Министарство циjени улогу просвjетних радника у нашем друштву и предузима све потребне кораке, у складу са околностима и могућностима, да уважи њихове потребе, наводе из тог ресора

В.д. предсједника Синдиката просвјете Славка Бошковић казала је за "Дан" да ће се данас испред Министарства просвјете, културе и спорта јавно обратити тој институцији због игнорисања захтјева просвјетара из марта. Она истиче да ни након пола године не знају колики је буџет опредијељен за образовни систем и плате просвјетних радника, а није ријешено ни питање исплате прековременог рада и запослења наставника за стално у наредној школској години. Из министарства су саопштили да су отворени за разговор јер вреднуjу и разумиjу значаj сарадње са Синдикатом просвjете Црне Горе.

– Обратићемо се министарству јер смо од 19. марта до 2. јуна упутили три захтјева за разговор, а нико нас није позвао на састанак. Осим исплате допунског рада наставника од почетка епидемије, тражили смо и да се ријеши статус наставника који су тренутно ангажовани по уговору на одређено. Поставље се питање како у складу са потребама система и Закону о раду обавити трансформацију запослених који треба да добију уговоре за стално. Тражићемо почетак преговора о свим питањима важним за просвјетне раднике и покушати да овим јавним обраћањем утичемо да нас чују надлежни, али и цијела јавност. Морамо им показати да је то корак који смо морали предузети у овом тренутку. Не знамо још који је износ новца је утврђен буџетом за наставнике, а није ријешено ни питање наставних планова по којима смо радили током епидемије и који треба да буду усклађени са прописима – казала је Бошковићева.

Из министарства су казали да су нетачне тврдње, коjе повремено стижу са различитих адреса, да просвjетари од стране тог ресора нијесу уважени.

– Није тачно да им ниjе одговорено на позиве или да смо, како наводе, у више наврата одбиjали да их примимо ради разговора и заjедничког превазилажења извjесних проблема – истакли су из ресора Весне Братић.

О овоме, тврде, свjедочи низ састанака коjе су представници Министарства просвjете, науке, културе и спорта одржали са Слободаном Савовићем, предсjедником Градског одбора Синдиката просвjете и чланом Главног одбора Синдиката просвjете.

Недостатак аргумената надлежних

Савовић је за "Дан" казао да је имао неформалне састанке са представницима Министарства просвјете како би упозорио на могуће проблеме који ће се десити уколико се не приступи њиховом рјешавању.

– Моја добра намјера да помогнем људима који су тек дошли на функцију, претворена је наводно у званичне раговоре. То није лијепо претварати у злонамјерне критике јер се тиме показује недостатак аргумената Министарства просвјете, науке, културе и спорта – каже Савовић.

Он је казао да ће данас јавности објаснити и у каквом су положају и са којим се проблемима сусрећу.

Последњи овакав састанак, одржан на захтjев Синдиката, организован jе у четвртак 3. jуна 2021. године, а у име Синдиката присуствовали су Савовић и Станка Вукчевић, док су испред министарства, односно испред надлежних директората, састанку присуствовале Мариjа Лалатовић и Славица Илинчић.

– На састанцима су разматране броjне теме од значаjа за црногорске просвjетаре, и Министарство просвjете, науке, културе и спорта jе показало разумиjевање за потребе Синдиката и просвjетних радника. Као што смо раниjе истакли, министарство изнимно циjени улогу просвjетних радника у нашем друштву, и предузима све потребне кораке, у складу са околностима и могућностима, да уважи њихове потребе и помогне им у превазилажењу потешкоћа са коjима се сусрећу. У том смислу, у наjмању руку, сматрамо зачуђуjућим иступе ових адреса коjе, очигледно, немаjу за циљ рjешавање проблема, већ њихово потенцирање – истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:53