Ненад Ракочевић / фото: Срђа Бољевић
27/07/2021 u 10:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Братић покренула дисциплински поступак против синдикалца

Министарка jе покренула дисциплински поступак против запосленог, члана руководства синдиката коjи jе поднио уставну инициjативу на Акт о систематизациjи и организациjи радних мjеста, и то због теже повреде радне обавезе, каже Ненад Ракочевић, предсједник Синдикат управе и правосуђа ЦГ

Министарство просвjете, науке, културе и спорта на челу са Весном Братић почело jе да спроводи наjављено „угрожавање права запослених“ у том министарству, на шта указуjе чињеница да jе покренут дисциплински поступак против запосленог, члана руководства синдиката коjи jе поднио уставну инициjативу на Акт о систематизациjи и организациjи радних мjеста, и то због теже повреде радне обавезе, каже Ненад Ракочевић, предсједник Синдикат управе и правосуђа ЦГ.

- На саjту Владе кроз званичан одговор на уставну инициjативу министарка jе грубо и отворено заприjетила да ће се осветити подносиоцима инициjативе. Приликом доношења поменутог акта министарство ниjе консултовало ни синдикат, нити jе уважило негативна мишљења Управе за кадрове и Министарства jавне управе и дигиталног друштва, што jе законска обавеза, те jе због тога и подниjета Инициjатива за оцjену уставности пред Уставним судом - каже Ракочевић.

У одлуци за покретање дисциплинског поступка jе назначено да запослени ниjе извршио нало претпостављеног и да jе одбио извршење радног задатка. Налог се односио на преузимање рjешења о привременом распоређивању на друго радно мjесто са сjедиштем на Цетињу, што jе запослени и урадио, али jе министарка ипак одлучила да покрене дисциплински поступак против њега.

- Овакав баналан разлог за покретање дисциплинског поступка криjе друге намjере, а то jе обрачунавање са запосленим коjи jе указивао на кршење закона Покретање дисциплинских поступака против запослених коjи указуjу на непоштовање закона и законских процедура представља притисак у циљу застрашивања, а коjи у краjњем прераста у мобинг - истиче Ракочевић.

Синдикат управе и правосуђа неће ћутати на застрашивање и мобинг

Истиче да Синдикат управе и правосуђа ЦГ на овај начин упознаjе ширу jавност да ће са овим случаjем бити упознати и Влада, омбудсман и све међународне адресе у Црноj Гори, како би предузели све мjере у циљу заштите људских и радничких права.

- На оваj начин желимо да допринесемо изградњи бољег друштва у коjем се на застрашивање и мобинг неће и не смиjе ћутати. Синдикат управе и правосуђа на овакве поjаве неће остати ниjем, jер као грански синдикат за област jавне управе пружиће заштиту сваком свом члану или запосленом над коjим се спроводе притисци оваквих или сличних врста.

Унаприjед желимо да се оградимо од свих могућих инпута и намjерних злонамjерних инсинуациjа да jе било коjа политичка или нека друга струjа, осим позива синдикалног описа посла, утицала на наш активизам против министарке Братић. Наше активности против ње, коjе jе иста министарка наново актуелизовала у скориjем времену, почели смо много раниjе од тренутне политичке харанге против ње, те jош jедном истичемо да нас случаjно нико не веже за било коjи политички профил дjеловања против ње, jер се ми тиме нисмо нити ћемо се икада бавити - наводи први човјек Синдикта управе и правосуђа ЦГ Ненад Ракочевић.

Да jе у питању класични мобинг, како наводи предсједник Синдикта управе и правосуђа, потврђуjе чињеница да jе оштећеног запосленог, члана наjужег руководства синдиката коjи jе настањен у Никшићу, са радним мjестом у Подгорици, премjестила да ради на Цетињу.

- Незаконито поступање министарке, коjу у великом броjу напуштаjу њени наjближи сарадници, резултираће и кривичном приjавом против ње лично, jер су се повjерљиви подаци поjединих запослених из персоналних досиjеа поjавили у jавности и на друштвеним мрежама. Пажња коjу министарка Братић привлачи веома неразумним потезима jе употпуњена њеном jавном и званичном изjавом да не постоjи синдикат у Министарству просвjете, иако тамо постоjе два синдиката, од коjих jе jедан репрезетативан - наводи Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:32