/ Повећано присуство делфина усљед смањеног морског промета
08/05/2021 u 09:05 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пругасти делфин се вратио у Боку которску

Научници из Удружења за истраживање морских сисара DMAD из Турске, чији је оснивач др Ајлин Акаја, од 2016. године спроводе дугорочну студију "Montenegro Dolphin Research" у Црној Гори. Свој напор усмјеравају на китове, пругасте и обичне делфине до китова који дубоко роне, а неки од пројеката укључују угроженог медитеранског медвједа-калуђера и корњачу

Иако број добрих делфина у Црној Гори од 2016. године опада, Бококоторски залив је богатији делфинима, откако је на снази забрана уласка крузера због пандемије Ковид -19. Бројни очевици то потврђују својим фотографијама, а исто тако и истраживање које у Црној Гори спроводе млади научници у међународном пројекту Удружења за истраживање морских сисара DMAD из Турске.

– Разлог повећаног присуства делфина у Боки Которског могао би бити тај што је на том подручју мање морског промета него прије пандеије Ковид-19, међутим то морамо да истражимо више. Такође, видимо тренутно пуно недораслих младунаца, а то значи да се размножавају – каже за "Дан" Селина Брауер, координаторка за приправнике и волонтере у Marine Mammal Research Association Deniz Memelileri Arastırma Derneгi (DMAD).

Њен тим је ових дана посматрао акваторијум на Веригама, гдје смо имали прилике да их упознамо.

– Током свих наших пројеката истражујемо обиље морских сисара, њихову дистрибуцију и понашање. Дефинишемо критична станишта и истражујемо утицај главних претњи, од туризма до истраживања угљоводоника. У Црној Гори имамо седам локација за посматрање копна на којима прикупљамо податке о делфинима и морском саобраћају користећи теодолит, двоглед и листове са подацима, посјетимо их 14 пута мјесечно. Два пута мјесечно радимо истраживање бродова у которском заливу гдје прикупљамо податке о делфинима и морском саобраћају, али што је најважније да бисмо хидрофоном добили и фотографије за идентификацију фотографија и акустичне информације –каже Селина Брауер.

Раде на стварању еколошке свијести кроз истраживања сисара Средоземног мора

Удружење за истраживање морских сисара је непрофитна и невладина организација која ради на стварању еколошке свијести кроз научна истраживања и теренске активности како би попунила празнине у знању о морским сисарима и умањила људски утицај у најмање проучаваним регионима Медитерана. Основао га је др Ајлин Акаја у Анталији у Турској 2015. године и од тада води намјенске систематичне напоре у истраживању и очувању китова кроз шест текућих пројеката у три државе; Турско источно Средоземно море, централно и сјеверно Егејско море, Истанбулски тјеснац, као и намјенски тим и истраживачки рад на јужном Јадрану, усмјерени ка црногорским и албанским водама.

Сједиште DMAD-а је у Турској, а филијала у Црној Гори, која је у функцији од 2016. године. Удружење свој напор усмјерава на китове, од врста делфина попут пругастих делфина и обичних делфина до китова који дубоко роне. Међутим, неки од пројеката такође укључују угроженог медитеранског медвједа-калуђера и корњачу, објашњава Брауер.

У Црној Гори су 2016. године започели прву дугорочну студију са пројектом "Montenegro Dolphin Research" у намјери да открију богате морске воде Црне Горе.

– До сада смо урадили преко 500 истраживања копна и преко 100 прегледа бродова на цијелој црногорској обали, како бисмо покрили југоисточни дио Јадранског мора и Которски залив. У овом заливу и дуж цијеле обале углавном видимо добре делфине, а у мору можемо видети пругасте делфине. Нажалост, од 2016. године број добрих делфина у Црној Гори опада – истиче она.

Удружење ширу пажњу посвећује активностима јавног информисања попут чишћења плажа и презентација у школама како бисмо подигли свест локалне заједнице, у чему има подршку НВО "Наша Акција" у Котору. Један од важних циљева је укључивање локалног становништва Црне Горе у ове пројекте. Због тога су покренули нову мрежу визирања: www.facebook.com/montenegrodolphinsightingsnetvork/.

– Ако људи виде делфине, могу нам послати информације и слике – поручује Селина Брауер.

М.Д.Поповић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:51