Драган Мраовић / -RADOJE ZIVKOVIC
09/05/2021 u 15:44 h
Драган МраовићДраган Мраовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

,,Пођем, клецнем, идем, застајавам"

"Вук длаку мијења…" Професор је био не само гласач Господара, већ и предсједник Акредитационог тијела од 2011. и предсједник Управног одбора тог тијела. То је скривано у његовој биографији, што је оличење латинске изреке "similis simili gaudet", па је сада јасно да су он и Господар "ближи један другоме но кумови". Ту му престаје сваки легитимитет. А ово што чини против Србије, из које позив он неће добити, и аутократско суспендовање уговора са СПЦ који је већ усаглашен, само је разлог за његов "импичмент". Овим аутократским чином он понижава 62 одсто вјерника СПЦ у Црној Гори. Можда је он добар "инџилир", али као "кадија", који послије договореног уговора тврди да неки његови чланови нису у складу са законима показује не само да није правник, већ да је и неозбиљан, јер мисли да је бољи правник од свог министра правде. Уколико се овако настави и не пређе се одмах на ефикасну демонтажу милогорског режима, биће литија против Професора, јер ће у противном омогућити Господару да се врати да уништава Србе, СПЦ и цијелу Црну Гору. Његов став да потпише Темељни уговор послије избора новог митрополита је уцјена СПЦ са дјетињастим образложењем. Какве везе има с овим уговором ко ће бити митрополит, ако се зна да је Митрополија црногорска саставни дио СПЦ? И што се Професор мијеша у послове Светог Синода? Ко му је рекао када ће митрополит бити изабран? А ако Професору стигне налог од Господара да не потпише? Можда треба прво литијама вратити Професора његовом Господару, па бирати митрополита? Тврди ли Професор да Порфирије Перић и Јоаникије Мићовић не говоре истину кад кажу да је садржај Темељног уговора усаглашен са њим и да је преостало само његово потписивање, јер су "гледали да све буде у складу с Уставом и законодавством Црне Горе", пошто каже да "два члана нијесу у духу важећих закона у Црној Гори", Синод СПЦ је верификовао Темељни уговор, а то је могао само на основу усаглашеног текста. Па гдје је био Професор да се јави ономад? Све је јасно осим да ли налоге добија од Господара, од америчке амбасаде или од обоје. А можда и од енглеске обавјештајне службе МИ6 чији је пулен Господар.

"Није гријех погријешити, бити у заблуди, но је гријех не исправити гријех када се увиди да је "овчица залутала" и не покајати се

Доктор правних наука, министар правде Владимир Лепосавић је казао да су одредбе Темељног уговора потпуно уподобљене законима Црне Горе. Ту Професор може само да кује гвожђе у Жељезари у Никшићу, за што је стручан, али не може да се мијеша у мишљење министра стручног за право. И каква му је то "експертска влада" у којој он зна право боље од министра правде? Осим ако није аутократска, али онда он није премијер, већ аутократа. Овим чином Професор одлаже стављање тачке на крађу вјерског наслеђа Црне Горе које је створила СПЦ, али показује и да не зна куда иде, јер "клецне, застајава". Никуда не "пође", но се враћа под скуте Господара. Обезвриједио је литије, СПЦ и њене вјернике, вољу гласача на изборима, јер је ово питање било главни повод и узрок литија. Професору се више не може вјеровати. О истој ствари даје истога дана различите изјаве. У Србију неће бити позван, јер се изгледа Господарчић дозвао себи и раскинуо са Господаром. И не само због тога, већ што у Србији он није више човјек од било каквог повјерења. Није гријех погријешити, бити у заблуди, но је гријех не исправити гријех када се увиди да је "овчица залутала" и не покајати се.

(Аутор је некадашњи генерални конзул СРЈ у Барију)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. oktobar 2021 13:14