Конатар у разговору са новинарком „Дана” / -Дан
02/05/2022 u 10:58 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Веселин Конатар: Ако се докаже да је Меденица крива, то ће бити трагедија за државу и друштво

Уколико се покаже да је бивша врховна тужитељка и бивша предсједница Врховног суда заиста умијешана у све то што јој се ставља на терет, то ће бити крах не само цјелокупног правног система, него и крах државе, истакао је Конатар

Професор на Факултету за европске, правне и политичке студије у Новом Саду, доктор наука Веселин Конатар казао је у интервјуу за „Дан“ да ће бити трагедија за државу и друштво уколико се у поступку докаже да је бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица учествовала у противзаконитим радњама.

– Држава у којој недостаје право постаје држава разбојништва. Ако се покаже да је бивша врховна тужитељка и бивша предсједница Врховног суда заиста умијешана у све то што јој се ставља на терет, то ће бити крах не само цјелокупног правног система, него и крах државе. Криминал и корупција представљају најгори облик угрожавања безбједности једне државе. Корупција подрива саме темеље државе. Да ли има елемената и политичког уплитања у овом тренутку у овом случају? Можда. Да ли има инсистирања са Запада да се коначно крене у обрачун с тим? Вјероватно има. Зашто је у овом тренутку одабрана баш Весна Меденица, а не неки други људи, и то је једно од питања. Не бих улазио у спекулације. Видјећемо како ће се то завршити – казао је Конатар.

Или херој или покојник

Уколико премијер Дритан Абазовић оствари оно што је најавио у експозеу, он ће бити херој, а уколико не успије у томе, он ће бити политички покојник, сматра Конатар.

– Дакле, много тога је стављено на коцку. Ја бих му дао подршку. Очекујем и вјерујем да ће остварити наум, али имам и резерву. Јер у Влади имате и људе који негирају, минимизирају и пониживају другу половину Црној Гори, не допуштају да њени представници уђу у Владу, руше њихов идентитетски код и сматрају их мање вриједним, што само продубљава јаз подјела. Ако се овако настави и ако премијер Абазовић то не заустави, свеукупна ситуација води ка бродолому Црне Горе – указао је Конатар.

Упитан да ли вјерује новом главном специјалном државном тужиоцу Владимиру Нововићу, он је рекао да недавно изабрани челник Специјалног тужилаштва, кога лично не познаје, заслужује повјерење.

– Прије свега заслужује да му се да политичка подршка. Не сумњам да тај човјек има знања и воље да се ухвати у коштац са проблемима. Мислим да му треба дати повјерење и пуну политичку подршку, односно одријешене руке. Имам повјерења у њега. Ако неко мисли да ће се мафија тек тако предати, онда је у заблуди. То је толико пустило коријене да их је тешко почупати. Ако главни специјални тужилац буде сам радио, неће моћи да се избори са проблемима. Али, уколико буде имао подршку политике и цијелог друштва, међународне заједнице, онда је успјех загарантован – истакао је Конатар.

Умјесто свјетском политиком, политичари треба да се баве стандардом својих грађана

Говорећи о последицама дешавања у Украјини на ситуацију у Црној Гори, професор Конатар наглашава да је то специфично питање.

– Дешавања у Украјини рефлектују се на читав свијет, па и на Црну Гору. Друга димензија тог проблема је што смо, поред свих ових већ постојећих подјела, почели да се дијелимо на оне који су за Украјину и на оне који су на другој страни. То се вјешто користи за унутарполитичка разрачунавања, па умјесто да се баве унутрашњом политиком, на првом мјесту стандардом својих грађана, црногорски политичари се више баве свјетском политиком. Имамо и људе који не разумију и не знају шта је политика, а воде свјетску политику. Мислим да ће ситуација бити све тежа за Црну Гору и уопште рат ће се продужити. Трећи свјетски рат је већ почео. Они из области безбједности који су пратили поједине сигнале јасно су могли да закључе да је Украјина највеће жариште и да реторика води рату. Рат није изненађење. Историја Украјине непозната је нашем народу – указао је Конатар.

Како је оцијенио, Црна Гора је већ дуже у стању латентне нестабилности, посебно од покушаја усвајања закона о Цркви.

– Након избора 30. августа 2020. године, стари јаз подјела још је више продубљен. Ако се узме у обзир да је и корона учинила своје, уз економску ситуацију која се из дана у дан погоршава, онда ни у наредном периоду не треба очекивати неке значајне помаке. Након формирања мањинске владе, односно промјене изборне воље грађана који су гласали за једно, а сада су, послије нешто мање од двије године, добили нешто сасвим ново, безбједносна ситуација ће се само усложњавати, али и економска и политичка – сматра Конатар.

Како је додао, у последње двије године у Црној Гори имамо константне нападе на МУП, односно безбједносни сектор, и критике на његов рад.

– Видимо да су они неријетко били и брутални, и да стижу са свих страна – и од оних који су бирали менаџмент безбједносних служби и од оних који нијесу. У околностима када вас нападају и они који су вас бирали и они који нијесу, онда је припадницима МУП-а тешко да раде. Било је промјена, оне су започете, али је изгледа изостала политичка подршка и воља да им се помогне у томе. Не сумњам да је нови менаџмент желио да нешто мијења и поправи, али је очигледно да је политика умијешала прсте и борба за утицај око тога ко ће контролисати МУП и АНБ узела је данак и промјене су заустављене. За све што се дешава у том сектору крива је политика – оцијенио је Конатар.

Упитан да ли је Агенција за националну безбједност деполитизована, он каже да је тешко дати прецизан одговор.

Коментаришући информацију да се бивши потпредсједник Скупштине и функционер ДФ-а Страхиња Булајић недавно састао са руским обавјештајцима, Конатар каже да је ту информацију прочитао у медијима.

– Службе морају да региструју те контакте и информишу објективно. Потпредсједник Скупштине као политичар има право да се сретне са представницима амбасаде коју он одабере да посјети или да га посјете. Он има право и да одржава пријатељство са људима из амбасада. Главни проблем је у томе што нико од чланова Владе, ресорних министара, када се састаје са представницима страних амбасада о томе не даје податке својој обавјештајној служби, бар оквирно о чему су разговарали. Кривити Страхињу Булајића, а не и све остале, ноторна је глупост. Посебно ако имате праксу да се представници Владе и у иностранству састају са представницима страних обавјештајних служби, и то сами. Ако имате такве састанке, ако су они чисти, јасни и пријатељских намјера према својој држави, онда морате и имати неког ко је у вашем присуству или дати повратну информацију својој обавјештајној служби. Посао обавјештајних служби је да сумњају, да траже, да уочавају појаве које могу бити опасне са аспекта националне безбједности. Тако да тај сусрет Булајића са представником руске амбасаде може бити, у неку руку, за некога индикативан, али за мене није – истакао је Конатар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:13