Звонко Богдан / -Звонко Богдан
19/10/2021 u 17:45 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Звонко Богдан обиљежава јубилеј евергрина "Еj, салаши на северу Бачке"

Бард панонске шансоне ће после четири године паузе одржати два концерта, 6. и 15. децембра (20 часова) у Комбанк дворани у Београду

Краљ тамбурашке музике Звонко Богдан концертима у Београду обиљежиће велики jубилеj – 50 година од настанка његове прве ауторске композициjе коjа jе одавно постала евергрин – "Еj, салаши на северу Бачке". Бард панонске шансоне ће после четири године паузе одржати два концерта, 6. и 15. децембра (20 часова) у Комбанк дворани, уз ограничен броj посјетилаца и неопходно ношење маски.

Звонко Богдан jе последњи у низу традиционалних jесењих београдских концерата са своjим тамбурашима одржао 2017. године. Престоничка публика, коjа памти сериjе његових концерата, може да очекуjе да поново ужива уз децениjама незаобилазне тамбурашке класике у његовом репертоару - "Говори се да ме вараш", "Већ одавно спремам свог мркова", "Фиjакер стари", "Не вреди плакати", "У том Сомбору", "Вратиће се роде", "Ко те има, таj те нема"…

Када jе Звонко написао 1971. прво текст, па музику за "Еj, салаши на северу Бачке", по оцјени многих стручњака, почела jе ренесанса тамбурашке музике на овим просторима. У вријеме настанка ове пјесме многи салаши су нестаjали, а врсни умјетник их jе своjом пјесмом оживио и заувијек сачувао. Седамдесетих, сјећа се он, срео jе свог капелника коjи jе пјесму похвалио, и рекао му да ће да jе пјева и за 50 година, што се испоставило као право предсказање.

- Пјесма је настала jе у jедном аутобусу када сам се из Београда враћао кући у Сомбор гдје су ми живјели родитељи. Инспирациjа jе била у том зимском дану, у аутобусу у ком се пушило, и у ком jе свирала гласна музика - открио је Богдан.

Многи су и дан данас у заблуди да су "Салаши" народна пјесма стара више од 100 година.

- Кад сам jе донио у Радио Нови Сад и предложио оркестру да jе снимимо, сви чланови су се чудили како jе могуће да до тада нису чули ту 'добру, стару народну пјесму - присјетио се Богдан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:22