Подручје богато клеком / -Б.Је.
04/08/2021 u 08:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел Мреже НВО са сјевера Општини Пљевља: Берачима обезбиједити бесплатан превоз за бербу шумских плодова

Ако би се незапослена лица ангажовала на брању шумских плодова, онда би и откупљивачи имали више посла и организована берба би довела до вишеструке користи, наводе у саопштењу

Из Мреже невладиних организација сјевера апелују на надлежне да помогну незапосленим лицима која живе од брања шумских плодова и омогуће да се ова дјелатност унаприједи. Предлажу да општинска управа берачима из града омогући бесплатан аутобуски превоз до појединих локација у сеоском подручју. На тај начин би велики број незапослених лица имао могућност зараде.

– Незапослена лица из Пљеваља одлазе у приморске градове да раде сезонски а овдје би од бербе шумских плодова могли да зараде значајно више новца. Наравно, те људе треба организовати и треба им помоћи, јер услед лоше материјалне ситуације не могу отићи на подручје Чемерна, Ранча, Бољанића, Косанице или неке друге локације гдје има довољно плодова за брање. Пљеваљска локална управа би могла да ангажује аутобуски превоз, како би више стотина људи могло да дође до зараде – наводе у саопштењу и подсјећају да према последњим подацима Завода за запошљавање у Пљевљима има 2.900 незапослених лица.

Иако је овогодишња суша онемогућила бербу печурке, то не значи да их крајем јесени, када почну кише, не буде у већим количинама.

– Ако би се незапослена лица ангажовала на брању шумских плодова онда би и откупљивачи имали више посла и отворило би се неко сезонско радно мјесто и организована берба шумских плодова довела би до вишеструке користи – наводи се у саопштењу.

image

Ратко Пејовић

-Б.Је.
Значај организоване бербе

– Незапосленима се на више начина може помоћи да дођу до зараде. Подржавам идеју да се ангажују на брању шумских плодова, односно да им се помогне да се у том послу организују – каже предсједник пљеваљског повјереништва Савеза синдиката Ратко Пејовић наглашавајући да на евиденцији никада није било више незапослених лица.

– Вјерујем да би организовани и бесплатан превоз привукао многа незапослена лица да се укључе у брање шумских плодова и да би такав вид помоћи много значио – казао је Пејовић истичући да пљеваљска општина располаже бројним локалитетима на којима се лако може доћи до шумских плодова.

Велики број берача се из града до сеоских подручја превозе таксијем по групама – четворо учествује у плаћању карте. Поједини користе аутобуски превоз, а неки се превозе и личним аутима тако што колеге берачи плаћају трошкове горива, а сви се жале на трошкове превоза који им значајно умањују зараду.

Од шумских плодова највише се беру боровница, шумска јагода и клека. Килограм шумских јагода откупљивачи плаћају од седам до седам и по еура, а дневно је могуће набрати од два до четири килограма плодова. Клека се откупљује по два еура и многи берачи тврде да се за један дан може набрати и по више десетина килограма. Многи берачи беру и љековито биље, па је пљеваљска пијаца препуна продаваца чајева, а најчешће се продају напици од јеликовине и борових иглица.

Остаје да се види да ли у локалној управи размишљају да организовањем превоза берачима помогну незапосленим који би на овај начин могли да зараде много више него у приморским градовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:19