ДПС Приjестонице / - ДПС ПриJестонице
30/11/2021 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Приjестонице: Поносни на антифашистичко насљеђе

Незамисливо jе да се данас, скоро 80 година након величанствене побjеде над мраком и терором, стидимо свог антифашистичког насљеђа, тог дубоког хуманистичког опредjељења и вjере у човjека, слободу и равноправност, казао је Ражнатовић

Савjет младих ДПС-а Приjестонице организовао jе jавну трибину "Антифашизам - изазови данашњице", поводом 78 година од II засједања АВНОJ-а и 80 година од формирања Антифашистичке омладине Црне Горе. На трибини су говорили ноцилац листе "Да вратимо понос Црноj Гори - ДПС - Мило Ђукановић" Милош Ражнатовић, историчар и посланик др Драгутин Паповић и генерални секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Митов Ђуровић, наводи се у саопштењу Одбора ДПС Приjестонице.

Милош Ражнатовић jе нагласио да се борба против фашизма мора водити стално и да треба учинити све како би се сприjечио његов повратак. Незамисливо jе, како jе истакао, да се данас, скоро 80 година након величанствене побjеде над мраком и терором, стидимо свог антифашистичког насљеђа, тог дубоког хуманистичког опредjељења и вjере у човjека, слободу и равноправност.

- Изазивање националне мржње и нетрпељивости и негирање постоjања других нациjа ниjе ништа друго до фашизам. Фашизам jе екстремни национализам, клерикализам и вjерски фанатизам. Фашизам jе негирање националне самобитности. Фашизам jе величање осуђених ратних злочинаца, љубљење гробова фашистичких сарадника, релативизовање чињеница и спровођење селективне правде. Зато jе Цетиње 5. септембра jош jедном пружило отпор злочиначкоj идеологиjи, као што jе то урадило приjе 80 година, и као што jе почетком деведесетих било центар антиратног покрета - казао jе Ражнатовић и закључио како искрено вjеруjе да ће 5. децембра грађани Цетиња коjи желе бесплатно лиjечење, бесплатно школовање, хумано друштво jеднаких шанси и достоjанствен живот, своjе повjерење дати Демократскоj партиjи социjалиста коjа jе неспорни лидер антифашистичких снага у Црноj Гори и гарант социjалне правде и бољег живота на Цетињу и Црноj Гори.

Историчар и посланик др Драгутин Паповић истакао jе да jе Црна Гора обновила своjу државност у Jаjцу, 1943. године, на антифашистичким вриjедностима и да су на таj начин црногорска савремена државност и антифашизам нераскидиво повезани.

- ДПС с правом и с поносом баштини антифашизам и антифашистичко насљеђе. И када нам они коjи славе колаборанте из Другог свjетског рата, коjи славе ратне злочинце и злочиначке и геноцидне идеологиjе приговараjу да смо насљедници Савеза комуниста, са антифашистичког аспекта то нам jе за понос. Данас jе у Црноj Гори на власти политика коjа се заснива на разарању грађанске Црне Горе, антифашизма, независне, суверене и пристоjне Црне Горе. Имамо изузетно опасне противнике коjи своjу суштинску идеологиjу прикриваjу оним што сви називаjу популизам - казао jе др Паповић и додао како, изузев ДПС-а, не постоjи ни jедна политичка снага у Црноj Гори коjа ће се супротставити њиховим насртаjима.

Генерални секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Митов Ђуровић казао jе да jе неофашизам, у свих 14 ставки у коjима jе окарактерисан, присутан у Црноj Гори и како му jе драго да Савjет младих ДПС-а баштини тековине антифашизма.

Они су позвали младе на Цетињу да 5. децембра подрже изборну листу "Да вратимо понос Црноj Гори - ДПС - Мило Ђукановић" као jединоj истинскоj антифашистичкоj снази у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:18