Дио полуострва Луштица / -пресс Служба
08/12/2021 u 06:39 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из МЗ Луштица поручују: Без воде и путева нема ни живота ни туризма

Проблем водоснабдијевања на Луштици је вишедеценијски. Сва домаћинства имају своје бистијерне, а током љета водом се снабдијевамо цистернама, што није достојно живота у 21. вијеку, каже Ана Замбелић Пиштало

Крупне инвестиционе подухвате који се односе на водоснабдијевање, уређење приступних путева до села у унутрашњости полуострва, као и побољшање напајања електричном енергијом у МЗ Луштица ишчекују с нестрпљењем. Ана Замбелић Пиштало, предсједница МЗ, задовољна је што ће пројекат изградње саобраћајнице Росе – Бабунци, који је дуже времена припреман захваљујући квалитетној сарадњи са Управом јавних радова, напокон бити реализован.

-Важно је истаћи да се пут ради за потребе регулисања протока транзитног саобраћаја из Херцег Новог ка Тивту. Он је од значаја и за становнике Луштице. У том сегменту требало би указати на оно што су свакодневни проблеми становника, јер чини ми се да се у претходном периоду, данас знатно мање захваљујући доброј сарадњи са локалном управом, у други план ставља податак да на Луштици живе породице с малом дјецом и одређен број старачких домаћинстава. Свакодневно имају проблеме због лоше инфраструтуре, као што је прије неколико дана био вишесатни прекид напајања електричном енергијом. Нова саобраћајница је свакако од значаја, али се не смије занемарити ни постојећи пут на Луштици, који пролази цијелом територијом кроз маслињаке, а којег би требало санирати и искористити у туристичке сврхе, у промоцију старог пута са сувомеђама и видиковцима и промоцију маслињака по којима је Луштица препозната, казала је Замбелић Пиштало.

Вишемилионски пројекат

Управа јавних радова расписала је јавни позив за изградњу главног пута на Луштици, пројекта процијењене вриједности 11,5 милиона еура. Израду пројектне документације вриједне око 100.000 еура финансирала је Општина Херцег Нови, пројектант је предузеће "Профил-инг" Бар, а ревидент "Pojectman" Подгорица. Борo Лучић,в.д. директора Управе јавних радова, објаснио је да ријеч о путном правцу укупне дужине 7,7 километара, од пута Росе-Крашићи до пута Бабунци-Крашићи.

-Изградња ове саобраћајнице је од изузетног значаја за унапређење квалитета живота, даљи развој овог дијела херцегновске општине и изградњу будућег комплекса "Монтросе". Посао подразумијева припремне радове, изградњу пута са тротоарима, систем одводњавања, заштиту косина мрежама, прикључке, електро-енергетску и телекомуникациону инфраструктуру, вертикалну и хоризонталну сигнализацију, уређење зелених површина, казао је Лучић.

Пут се гради за потребе великих инвеститора, будућег комплекса "Монтросе" и других, са којима очекује добру сарадњу.

-Очекујемо да ће "Нордстар" и "Ораском" који ради комплекс на острву Ластавица и реконструише тврђаву Мамула имати друштвену одговорност према житељима. С обзиром на то да је Луштица дуго времена била занемаривана, очекујемо да су бољи дани пред нама. Ово су конкретни кораци који показују да ће Луштица коначно добити статус који заиста заслужује имајући у виду њене потенцијале који нису мали, потом територију коју заузима, као и остале сегменте који могу бити на правилан начин вредновани, истиче Замбелић Пиштало.

Конкретни кораци ка рјешавању проблема водоснабдијевања

Регионални водовод Црногорско приморје окончао је спајање општине Херцег Нови на систем водоснабдијевања са изворишта Боље сестре. Наредни корак биће потписивање уговора са Општином и предузећем Водовод Херцег Нови о преузимању воде из Регионалног водовода. Из система регионалног водовода потрошачи на ривијери од Свете Неђеље до Зеленике требало би да добију 130 л/с воде за пиће, од чега је за херцегновски дио Луштице планирано 70 литара у секунди, када се изгради водовод на полуострву.

Рјешавање питања водоснабдијевања једно је од приоритетних.

-Проблем водоснабдијевања на Луштици је вишедеценијски. Сва домаћинства имају своје бистијерне, а током љета водом се снабдијевамо цистернама, што није достојно живота у 21. вијеку. Тако да је квалитетно водоснабдијевање значајна инвестиција и важан корак када говоримо о улагањима на територији МЗ Луштица, оцијенила је Замбелић Пиштало.

Општина Херцег Нови је завршила пројектну документацију за изградњу водоводне мреже на Луштици, за шта је издвојено око 100.000 еура. Очекују да ће почетком 2022. године бити расписан тендер за реализацију овог пројекта, процијењене инвестиционе вриједности око 9 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:53