Канли кула с видљивим пукотинама / -к.м.
02/03/2022 u 06:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Канли кула чека санацију, пукотине све видљивије

Надам се да ћемо први дио посла успјети да реализујемо већ до краја године, а да ћемо 2023. године ући у санацију куле, најавио је Боро Лучић

Ревизија пројекта санације клизишта око средњовјековне тврђаве Канли кула, величине 3 хектара које се протеже од објекта Електродистрибуције, преко магистрале па све до Старог града, при крају је и, према ријечима Бора Лучића, директора Управе јавних радова, тендер за избор извођача се очекује ускоро. Ревизију главног пројекта санације клизишта ради подгорички "Civil engineer", по цијени од 27.600 еура. Санација клизишта је први дио великог пројекта санације тврђаве Канли кула, започетог прије пет година.

Понуда за помоћ

Подсјећамо и да је Амбасада Републике Турске у Црној Гори била заинтересована да, у сарадњи са градом и државом, нађе модел да помогне пројекат санације Канли куле и клизишта које пријети тврђави, али не само њој него и околним насељима и центру града. То је током посјете Херцег Новом 2000. године поручила турска амбасадорка у Црној Гори Сонгул Озан. Она је тада позвала руководство Општине да размотри кандидовање пројекта Турској агенцији за међународну сарадњу и координацију (ТИКА). Иначе, Канли кула (Крвава кула), најупечатљивија је средњовјековна утврда у Херцег Новом. Деценијама је озбиљно начета пукотинама чије промјер расте.

У циљу санације клизишта око Канли куле, а потом и саме тврђаве, Лучић наводи да су прошле године завршени истражни радови у Старом граду у оквиру којих је урађено 12 бушотина.

-Пројекат санације клизишта укључује не превелико шиповање испод саме тврђаве, чиме би требало да се утврда обезбиједи. Када се то заврши, када буде готово шиповање и тај пројекат буде изведен до краја, онда ће се одређени период, можда неколико мјесеци пратити каква је ситуација с помјерањем тла. Надам се да ћемо овај први дио успјети да реализујемо већ до краја године, а да ћемо 2023. године ући у санацију куле, најавио је Лучић.

Од турског казамата до љетне позорнице

Први писани траг о Канли кули, тврђави коју су Турци изградили у 16. вијеку оставио је чувени турски путписац Евлија Челебија, који је у Херцег Новом боравио 1664. године. За вријеме турске владавине у Новом су се развила два града Горњи (садашња тврђава Шпањола) и Доњи (садашњи Стари град). Спајао их је тунел којег су временом Турци све више користили као тамницу. Историчари сматрају да је управо над дијелом тог тунела и почела изградња Канли куле и у њој казамата по којој је и добила име Крвава кула. Данас се на њој налази једна од најљепших љетних позорница на Јадрану са око 1.500 мјеста, на којој се одржавају различите културне манифестације од којих је свакако најзначајнија Херцегновски филмски фестивал. Када се још у доба бивше Југославије 1987. године у Новом на Канли кули почео организовати Југословенски фестивал филмске режије, који се одржавао одмах након Пулског фестивала, посјетиоци и филмски ствараоци су, због квалитетнијих пројекција, имали обичај да кажу " Љепша Кула него Пула".

Улагање у средњовјековну тврђаву, како је истакао, Управа јавних радова доживљава као унапређење туристичке понуде, кроз валоризацију једног од важних културно - историјских знаменитости града. Иначе, "Геотехника Монтенегро" окончала је геотехничка истраживања тла око тврђаве Канли куле, које је започела крајем јуна 2000. године, а за шта је из Управе јавних прихода издвојено 220.000 еура. Да постоји велико кретање тла од магистрале до Цркве Св. архангела Михаила у Старом граду, које је проузроковало и оштећења на Канли кули, утврђено је током истражних радова обављених 2017.године, након што је Министарство одрживог развоја и туризма издало урбанистичко- техничке услове за реконструкцију тврђаве. Подсјетићемо да је половином 2015.године Младен Кадић, у то вријеме секретар за просторно планирање, изградњу, комуналне дјелатности и заштиту животне средине Општине Херцег Нови, покренуо иницијативу санације и реконструкције тврђаве Канли кула, на начин да она уђе у државни капитални буџет 2016.године. Министарство одрживог развоја и туризма је 2019.године издало УТ услове за израду техничке документације за реконструкцију тврђаве. Но, од тада, као да је све застало, па је ЈУК Херцег фест, која газдује херценовским тврђавама, у ишчекивању озбиљне санације, поправила бину, трибине и замијенила инсталације у циљу безбједних обилазака и одржавања програма. Данас је санација клизишта извјесна, а да ли и колико кула може да чека, показаће вријеме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:31