Хладна увала / - Д.С.
26/06/2021 u 12:35 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Непријатни мириси са Можуре уништавају туризам

Непријатни мириси са депоније сваког љета се, уз помоћ источног вјетра, спуштају на наше плаже, и то апсолутно не смије да се догађа, каже одборник Амир Арабеловић

Мјештани Хладне увале, насеља од Утјехе према Улцињу, тврде да им депонија „Можура” годинама угрожава живот. Кажу да им се љети у насељу појављује неподношљив смрад од кога не може да се дише. Прије неколико година чак су протестовали на магистрали гдје се скреће према депонији, али овај, као и други проблеми из године у годину само се нагомилавају, а рјешења нема.

На непријатне мирисе са „Можуре” подсјећа и одборник Амир Арабеловић (Бирам ЦГ).

- Непријатни мириси са депоније се сваког љета уз помоћ источног вјетра спуштају на наше плаже, и морамо признати да то апсолутно не смије да се догађа. Питам шта се ради по том питању, колико је могуће уопште каптирати те издувне гасове, односно гасове са „Можуре”, да ли ми имамо то на „Можури”, ако немамо размишљате ли о томе, и шта је потребно да не буде тог непријатног мириса. Ако је неко био на некој од плажа испод „Можуре”, зна  о чему причам, а чак и кад се туда прође аутом морају се затворити прозори. То баш и није пријатно - каже Арабеловић.

Извршни директор Сенад Арабеловић је мишљења да је питање непријатних мириса везано за скоро сваку депонију.

- На депонији „Можура” која је урађена на начин како је урађена, гдје се врши прекривање отпада, врши се каптација тих гасови који настају тако да је урађено и све што је по пројектима било дефинисано. Да се у одређеним моментима догоди да буде непријатних мириса не може се порећи. За локацију је неповољно што је на јако неповољном подручју, а одмах изнад су постављене и вјетерњаче. Вјетар се мијења у току дана доста често, тако да се са вјетром у одређеним  временским периодима током дана или ноћи деси да дође до проширивања одређених непријатних мириса. Такође се може примјетити посебно љети, и нарочито са десне стране магистрале се то тачно да примјетити, из камиона који довозе отпад види се црно од смјеше како излази из камиона, а нарочито на  скретању одмах према депонији - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:37