/ Данило Поповић - архива, Дан
24/02/2022 u 07:02 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спор око провизије за градњу вјетрењача на Можури; Суд годинама не може да дође до Поповића

Данила Поповића, дугогодишњег директора ЦГ фонда за стамбену солидарну изградњу, и његову ћерку Милену нису могли наћи на двије адресе за потребе свједочења пред Основним судом. Спор је покренут прије девет година

Пред Основним судом ни јуче нијесу саслушани у својству свједока Данило Поповић и његова ћерка Милена Поповић у спору који је покренуо Будванин Владимир Поповић против шпанске фирме Fersa Energias Renovables и компанија BWP Montenegro и BWP Europe consulting S.L., јер су му након склапања посла за изградњу вјетропарка Можура исплатили за посредовање само 20 хиљада еура, умјесто договорених 800.000 еура.

Судија Катарина Пековић је на јучерашњем рочишту казала да Данила Поповића нису могли наћи на адреси гдје је Црногорски фонд за стамбену солидарну изградњу (ЦФССИ), јер више тамо не ради, односно отишао је у пензију. Навела је да је Поповић поднио тужбу Основном суду у другом предмету, те да га је тражила и на адреси коју је доставио у том предмету, али се повратница вратила неуредна, а службеник поште није правилно попунио обавјештење, па суд није могао уручење позива да сматра уредним.

Када је у питању Милена Поповић, њу нису могли наћи на двјема адресама, од чега је једна била сједиште фирме BWP Montenegro, која је у међувремену угашена. Владимир Поповић је на јучерашњем рочишту казао да има сазнања да Милена Поповић више није ни у Барселони, већ да се преселила у Андору, те да је ту информацију добио прије десетак дана.

Уговор са непостојећом фирмом

Неколико претходних рочишта у овом спору било је одложено јер се чекао документ из Шпаније да jе шпанска компаниjа Fersa Energias Renovables краjем 2007. године закључила уговор са непостоjећом компаниjом БWП Еуропе консултинг С.Л.

Шпански регистар компаниjа потврдио jе да фирма BWP Europe consulting S.L. никада ниjе основана у Барселони и на териториjи Шпаниjе, што су тужиоци раниjе тврдили, међутим, суд jе за то тражио званичан доказ, односно одговор коjи jе стигао путем међународне правне помоћи.

Заступник Ferse Милица Савић предложила је да суд закључи расправу и стави ван снаге одлуку о саслушању свједока, јер девет година није успио да дође до свједока.

Адвокат Поповића Веселин Ковачевић одговорио је да управо то што је прошло девет година компликује долазак свједока, јер је Данило Поповић отишао у пензију, а његова кћерка се преселила из Барселоне у Андору.

– Хоћемо да се њих двоје саслушају како бисмо добили објективну слику о свему – рекао је Ковачевић на јучерашњем рочишту.

Следеће рочиште заказано је за 27. април, а судија ће, осим Поповића, на рочиште позвати и Алекса Рекансенса Паљаролу, који је био оснивач фирме BWP Montenegro. Милена Поповић је била овлашћени заступник те фирме, која је у међувремену угашена.

Поповић и Ковачевић су тражили и да суд саслуша као свједока инвеститора Алвара Прадеса којем је нуђено да уђе у пројекат "Можура", али судија то није прихватила.

Палоу jе у интервjуу за "Дан", у септембру 2020. године, саопштио да jе шпанска компаниjа Fersa Energias Renovables требало да исплати четири милиона еура Поповићу у оквиру посла око градње вjетроелектране "Можура", иако он ниjе био у том послу. Додао је да не зна коме jе, да ли и како Поповић требало да однесе новац, али да jе очигледно да jе Fersa дjеловала изван закона, радећи против своjих дионичара, слободног тржишта и свих званичних регулаторних институциjа и Шпаниjе и Црне Горе, као и да jе за тако нешто било апсолутно неопходно судjеловање и/или сарадња са људима у државном врху Црне Горе. Данило Поповић је раније изјавио да је све у чему се помињу он и његова кћерка законито, те да не зна ништа о шемама исплата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:49