Данило Поповић / Фото: Срђан Бољевић
28/04/2022 u 17:37 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић увео Челебића у посао за Можуру

Дугогодишњи синдикалац коначно свједочио пред Основним судом у вези са пројектом изградње вјетроелектрана

У посао изградње вјетроелектрана (ВЕ) на Можури фирму "Челебић" увео је Данило Поповић, који тврди да ни од кога никада није добио никакву провизију у вези са тим пројектом.

Он је то казао јуче у Основном суду на рочишту по тужби Будванина Владимира Поповића против фирме Fersa и BWP Montenegro, за које тврди да му нису исплатили 800 хиљада еура за посредовање у добијању концесије за изградњу вјетроелектрана на Можури.

Поповић се јуче коначно одазвао позиву Суда да свједочи у спору који траје већ девет година. Изградња ВЕ на Можури предмет је интересовања и Еуропола.

– За фирму Fersa Renovables из Шпаније сам први пут чуо када је Влада расписала тендер за изградњу ВЕ на Можури, а то је била једина фирма која се пријавила на том тендеру и као једина пријављена добила тендер јер је испуњавала све услове, осим да ангажује грађевинску фирму из ЦГ на том пројекту. Пошто је моја кћерка Милена Поповић била у некој вези са том фирмом из Шпаније, преко кога не знам, питала ме је да ли могу да јој препоручим неку грађевинску фирму из ЦГ. У том тренутку сам био предсједник Црногорског фонда за солидарно стамбену изградњу и тада смо радили 270 станова у Бару, а фирма која је то градила је била "Челебић", па сам кћерки препоручио ту фирму. Fersa је са Челебићем имала састанак и после тога су направили конзорцијум, који је са Владом закључио уговор о изградњи ВЕ. Никада раније прије тога нисам ни упознао ни срео никога из Ferse – рекао је Поповић.

Милена и Алекс одбили да свједоче

Јучерашњем рочишту као свједоци нису приступили Милена Поповић и Алекс Рекансенс Паљарола, којима је позив упућен преко ДХЛ-а.

– Суд је обавијештен да су примаоци Милена Поповић и Алекс Рекасенс Паљарола одбили пријем судске пошиљке-судских позива за рочиште – казала је судија Катарина Пековић.

Алекс је оснивач BWP Montenegra, док је Милена била овлашћени заступник. Fersa и BWP Montenegro су требали Владимиру Поповићу, по тужби, да исплате 800 хиљада за посредовање у послу, а уплатили су му само 20 хиљада.

Власник фирме "Челебић" је Томислав Челебић, пословни партнер Мила Ђукановића.

image

Челебић

Фото: Архива

Поповић је истакао да никад ни од кога од њих није имао никакву провизију, нити узео, било какав новац, а из новина је сазнао за неку шему расподјеле пара.

– Када сам позвао кћерку да је питам о чему се ради, одговорила ми је "то тебе не треба да занима, тебе нико није помињао" – рекао је Поповић.

Казао је да му није позната улога Владимира Поповића у том пројекту, те да је у каснијем разговору питао кћерку зашто је Fersa напустила посао, а да му је она одговорила да је то због тога што нису могли да остваре све услове прописане тендером, тачније нису могли да добију грађевинску дозволу као ни неке концесије од Владе, због чега је Fersa продала пројекат. Навео је и да му је позната фирма BWP Montenegro, али да не зна ко је оснивач и каква је веза његове кћерке са том фирмом.

Данило је рекао да познаје Владимира, јер му је његова мајка кума, али да се са њим није састајао у вези са овим пројектом. Изјавио је и да се не сјећа да је молио Владимира да његову кћерку ангажује поводом послова са инвеститорима из Шпаније. Навео је и да му кћерка никада није показала како изгледа шема исплате, те да први пут чује да је по шеми требало да добије 400 хиљада.

Владимир Поповић га је питао да ли се сјећа састанка ком су присуствовали он, Данило и Милена у ресторану Фил руж у Подгорици, а који је био организован када је била уплаћена прва транша од 500 хиљада. Одговорио је да је већ одговорио на питање те да није питао кћерку зашто се налази на шеми исплата, из разлога што није закључио никакав уговор на основу кога би могао да наплати своје услуге. Поновио је да нема сазнања да је Владимир био ангажован поводом пројекта, те да не спори да је Владимир препоручио Милену Fersi.

Наредно рочиште је заказано за 30. јун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:36