Фото: Дан / -Фото: Дан
10/12/2021 u 06:40 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожајска Аутобисерница отишла у стечај

Фирма коjа jе своjевремено упошљавала више стотина радника отишла је у банкрот

Jедно од последњих рожаjских предузећа Кооператива Агробисерница, коjа jе бивствовала више децениjа, а коjа се бавила пољопривредом и трговином, увођењем стечаjа, стављена jе под кључ почетком септембра ове године.

У овом предузећу, коjе jе основано као Земљорадничка задруга Агробисерница, стечаj jе уведен, након блокаде комплетне имовине и жиро рачуна од стране Пореске управе и извршних повjерилаца, услед нагомиланих обавеза и немогућности измирења тих обавеза чиjа укупна вриjедност износи око 1,5 милиона еура.

И поред тога што Кооператива Агробисерница посjедуjе имовину вриjедну близу пет милиона еура, а чиjе су обавезе много мање од овог износа, то ниjе помогло да та фирма коjа jе своjевремено упошљавала више стотина радника, не оде у банкрот.

Према риjечима Сабахудина Бучана, коjи jе кратко био у руководећем менаџменту, предузеће jе у стечаj отишло са 26 запослених, а дуг за порезе и доприносе износи око 498.000 еура, док дуг за неизмирене зараде за 26 мjесеци износи око 300.000 еура.

-Риjеч jе о дуговањима за зараде коjе су радници добили путем судских одлука. Менаџмент предузећа предлагао је да се губици покриjу путем отуђења диjела капитала међутим, то повjериоци нису уважили, па jе на наше предузеће ставлљен катанац – каже Бучан, итичући да су обавезе евидентиране много приjе него што jе он стао на чело предузећа.

Иначе више од стотину бивших радника овог предузећа коjе jе кренуло у суоврат краjем прошлог виjека, остали су без отпремнина коjе ниjеу успjели да наплате до увођења стечаjа. Неколико бивших радника jе казало за "Дан", да су своjа права покушали да остваре и преко суда али да нису успjели, иако jе Агробисерница посjедовала огромно богатство. У власништву ове фирме налазило се на десетине локала у центру Рожаjа, неколико стоваришта у Црноj Гори и региону, као и огромно земљиште на Вучоj и у Горњоj Ловници гдjе jе одгаjано на хиљаде оваца и крава.

Бившим запосленима ниjе jасно како jе дошло до пропадања Агробисернице и оцјењују да би за то неко требао да одговара.

-Наше предузеће посjедовало је огромно богатство али jе та имовина децениjама распродавана да би на краjу били доведени до банкрота. Од прихода од продаjе броjних локала и стоваришта радници нијесу добили ни цента, а гдjе jе таj новац завршио ми то не знамо. Свjа права покушали смо да добиjемо преко судских одлука али ни то нам ниjе помогло да се намиримо. И поред тога што смо своjевремено примали више него солидне плате, сви смо добили минорне пензиjе коjе не прелазе 150 еура. Сматрамо да би неко морао да одговара за то што смо доживjели овакво понижење – сматраjу бивши радници Земљорадничке задруге Агробисерница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:52