Рудник мрког угља већ годину не ради / -Д.Ј.
28/08/2021 u 07:55 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудник мрког угља Беране пред увођењем стечаја

Рудник се већ двадесетак дана налази у мраку због хаварије на далеководној мрежи, а од априла рачун нам је блокиран и онемогућено да петнаестак радника који раде на одржавању приме плате, каже извршни директор Раде Губеринић

Како тренутно стоје ствари берански Рудник мрког угља суочиће се са увођењем стечаја. То је јуче у разговору за "Дан" потврдио и извршни директор Рудника, Раде Губеринић, напомињући да је садашње стање неодрживо. Губеринић каже да се рудник већ двадесетак дана налази у мраку због хаварије на далеководној мрежи и да је због тога немогуће одржавати јаму.

image

Раде Губеринић

-Д.Ј.

-Услед невремена 5. августа дошло је до рушења три далеководна стуба преко којих се рудник напајао електричном енергијом. Од тада рудник је без струје, а из надлежних служби су нам казали да тек негдје у октобру могу да изврше отклањање квара. Због нестанка струје не врши се испумпавање воде из јаме, тако да ће, ако се нешто не предузме, убрзо доћи до потапања постројења што би изазвало огромне штете. То је нови моменат који, уз већ нагомилане проблеме, указује да је на помолу потпуно гашење рудника и увођење стечаја - нагласио је Губеринић.

Власник из Србије поручио да више неће уложити ни цента

Раде Губеринић тврди да је власник Рудника свих ових година дотирао средства како би се одржавала производња у Беранама. Власник је, по ријечима Губеринића, поручио да у датим околностима више ниједан цент неће уложити у рудник.

- Власник из Србије је у последњих седам година уложио преко четири милиона еура у рудник, а да из тог рудника није узео ништа. Чинио је то знајући да овај рудник, уз одговарајућу помоћ државе, може да ради и да је од важности за цијелу Црну Гору. И након прекида производње он је обезбјеђивао средства за плате радника који раде на одржавањи и за друге трошкове. Сада кад имамо овакво стање и блокаду рачуна он је принуђен да дигне руке од рудника – истиче Губеринић.

Он је подсјетио да се рачун рудника мјесецима налази у блокади и да је на тај начин онемогућено да петнаестак радника који раде на одржавању приме плате.

-Умјесто да се сви заложе за превазилажење проблема, у априлу је, због одређених дуговања, услиједила блокада рачуна. Тако је радницима који су остали да раде на одржавању онемогућено да приме зараде, што је ово предузеће ставило у потпуно незавидан положај – појашњава Губеринић и додаје да и поред бројних разговора и обећања нико из Владе досад није предузео конкретне мјере за спас рудника.

-Разговарао сам и са премијером и са министрима, као и са општинским челницима и свима сам предочио наш предлог, односно концепт за превазилажење тренутног стања. Ради се о концепту чијом би се примјеном сигурно поново покренула производња и обезбиједило рентабилно пословање са око сто упослених. Прије свега тражили смо да Влада или неко други из државних предузећа дотира трошкове превоза руде од Берана до Пљеваља, стављајући до знања да у том случају може да се крене са поновном производњом. Међутим, по овом питању нажалост ништа није урађено - каже Губеринић.

Рудник у Беранама је од грчке компаније Балкан Енерџи прије седам година преузело предузеће Металфер из Сремске Митровице. Тада је у руднику, уз упошљавање 150 радника у три смјене, покренута производња. Производња у руднику је поново прекинута прије више од годину дана. Као главни разлог за обуставу производње наведено је то што већ двије године губитке рудника у Беранама покрива власник из Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:36