Породица Никчевић на свом имању ради 24 сата сваког дана у недјељи / -Б.Б.
28/12/2021 u 06:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шошкић: Буџет СО Никшић нам не дозвољава да дамо више пољопривредним произвођачима

Трудићемо се да индивидуалним пољопривредним произвођачима омогућимо што више помоћи, а ово што је договорено, то ћемо сигурно испоштовати, истакао је секретар Секретаријата за финансије, развој и предузетништво

Локална управа града и у наредној години посветиће пажњу развоју пољопривредне производње код индивидуалних произвођача са подручја општине. Из буџета у те намјене биће издвојено око 376.000 еура, а секретар Секретаријата за финансије, развој и предузетништво Зоран Шошкић за "Дан" каже да их ограниченост расположивих средстава онемогућава да та средства буду већа.

image

Зоран Шошкић

-Б.Б.

– Повећали смо општинске субвенције по литру млијека, са три на четири цента. Буџет нам не дозвољава да идемо даље, а ако се створе могућности у наредној години вјероватно ћемо размотрити да то буде више, али сада их нема – казао је Шошкић.

Буџетски план Општине је да у 2022. години за субвенције за откуп млијека издвоји 330.000 еура, за суфинансирање премије осугурања (за увоз нових грла стоке) 6,5 хиљада, док ће субвенције за новообрадиве површине износити 30.000, а за организовање наредног Сајма локалних производа 10.000 еура. У овој години је досад за субвенције за откуп млијека из буџета издвојено 246.000 еура, док су за подршку женском предузетништву исплатили 40.000 еура.

– Трудићемо се да индивидуалним пољопривредним произвођачима омогућимо што више помоћи. И нама је циљ да буде што више откупљеног млијека и да оно буде заступљено на тржишту. Ово што је договорено, то ћемо сигурно испоштовати – истакао је Шошкић.

Мотивисати младе да се баве пољопривредом

У гајењу свиња, прављењу и сушењу меса на свом газдинству у Кличеву укључена је цијела породица Никчевић. Посао развијају већ двадесетак година, а домаћин Милан Никчевић каже да се често дешава да је већа потражња од производње. Асортиман су проширили јагњећим и ћурећим месом, а купцима нуде и домаћи мед. Никчевић каже да има помоћи од државе, али да су из сопствених средстава стварали и развијали газдинство.

– Никшић може да живи од пољопривреде, али треба млађе мотивисати да се баве тим послом. Има још вриједних људи који би допринијели развоју пољопривреде, а уз помоћ државе и општине и у координацији са власницима газдинстава може се урадити много више. Ипак, фали радне снаге. Наша породица је 24 сата сваког дана у недјељи, без боловања и одмора, укључена у овај посао – наглашава Никчевић.

Недавни Сајам локалних производа показао је са каквим богатством располаже никшићка општина и да је све више оних који се окрећу неком виду пољопривредне производње. Међутим, многи се и даље самостално боре да своје производе пласирају на тржиште и на тај начин обезбиједе егзистенцију породици. Миланка Џогановић из Жупе никшићке самохрана је мајка која од пензије од 200 еура и бављењем сточарством школује три студента.

image

Миланка Џогановић каже да досад није тражила помоћ од Општине и државе

-Б.Б.

– Досад се нисам обраћала за неки вид помоћи, али се надам да ће ова нова власт на државном и на локалном нивоу посветити више пажње пољопривредним произвођачима. Држим четири краве и двоје јунади. Зими смо на селу, а љети на катуну – каже Џогановић и додаје да је потребно уредити путеве ка катунима.

Никшићанка Ана Ћалић, пошто је у Бокситима остала без посла, одлучила је да од воћа, па и шумског, производи домаће сокове.

– За проширење производње треба средстава. Сада ми у раду помажу кћерка и снаха. Није то неки износ, али може се зарадити, поготово када останете без посла и пошаљу вас на биро рада – каже Ћалић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:27