U Herceg Novom obilježen Međunarodni dan pasa / RTHN
24/08/2024 u 15:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Herceg Novom obilježen Međunarodni dan pasa

U susret Međunarodnom danu pasa, koji se od 2004. godine obilježava 26. avgusta, preduzeće „Čistoća“ Herceg Novi danas je u centru grada organizovalo akciju promovisanja odgovornog vlasništva, uz mogućnost udomljavanja pasa iz Azila.

Preduzeće „Čistoća“ upravlja Azilom na Dizdarici i ovaj dan obilježava godinama unazad. Ovogodišnja akcija djeljenja flajera i promocije odgovornog vlasništva organizovana je dva dana ranije, za vikend. Radmila Perović, pi-ar “Čistoće” Herceg Novi kaže da je jako važno raditi na podizanju svijesti  sugrađana o važnosti odgovornog vlasništva, pošto to ovdje kod nas to nije slučaj.

image

Radmila Perović

RTHN

- Redovno dolazi do nekontrolisanog razmnožavanja zbog nesterilizacije ženki, tako da vlasnici redovno ostavljaju cijela legla pored azila ili pored kontejnera, na teritoriji cijele opštine. Zbog toga se trudimo, danas posebno zbog tog njihovog dana da podižemo svijest da se to više ne dešava, da se ženke sterilišu, što će automatski dovesti do smanjenja populacije i do smanjenja pasa u azilu. Trenutno je u azilu više od 160 pasa - kaže Perović.

Hercegnovljani su danas imali priliku da se poigraju i prošetaju pse koji su dovedeni iz azila, i da udome ukoliko žele.

- Ovdje je osam  pasa koji su dovedeni iz Azila na Dizdarici i dva psa koji su trenutno na čuvanju kod jedne naše sugrađanke. Svi psi su malog uzrasta i vakcinisani su prvom vakcinom, ali na žalost nije bilo zainteresovanih za udomljavanje  ovih mališana. U gradu je trenutno više turista nego mještana, tako da je možda to jedan od razloga što dovedeni psi nisu pronašli novi dom. Razlozi se mogu potražiti i u velikoj vrućini i malom broju ljudi u centru grada, ali se nadamo da će u nekoj drugoj našoj akciji biti bolje - kaže Perović.

Humanitarni kalendar volontera azila na Dizdarici: Novac ide za zbrinjavanje pasa

Svi oni koji traže kućnog ljubimca mogu da dođu do Azila i odaberu psa koga žele da udome. „Udomi, ne kupuj!“, poručuju iz preduzeća „Čistoća“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 15:33