/ -Фото: Дан
21/11/2021 u 06:50 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Никшићу најављено сређивање кварта, станари се плаше да ће остати без зелене оазе

Станари страхују и да ће планирани паркинг бити јавни, па надлежним у Општини поручују да то неће дозволити

Намјера нове локалне управе града под Требјесом да напокон среди кварт између двије зграде у улици Вучедолској број 1. није наишла да одобравање код дијела становника.

Кварт у поменутој улици већ деценијама је један од најнеуређенијих у Никшићу. Умјесто асфалта на паркингу је пијесак са рупама које се при кишама напуне водом, па тешко могу и доћи до улаза у зграде,а једини простор гдје могу изаћи им је мања зелена површина коју сами сређују, али планом Општине страхују да ће остати и без ње.

-Нисмо били упознати са пројектом све док прије неколико дана нису дошли неки радници и почели да размјерају. Заинтересовала сам сам и погледала пројекат који предвиђа да се цијели овај простор између зграда асфалтира. Нисмо против тога да се ради, али не можемо дозволити да нам макну зеленило- казала је станарка Бранка Камиџорац.

image
-Фото: Дан

У малој зеленој оази између зграда неколико је стабала, између осталих и посебна сорта љешника. Камиџорац каже да им је то једино мјесто гдје могу изаћи и спасити се од љетних врућина. Зграде су са једне стране окружене веома прометном улицом Вука Караџића, а са друге цестом која их дијели од градског парка и која је до прије неколико година била једносмјерна, а онда је саобраћај омогућен у оба смјера. 

Вукотић: Желимо да урадимо нешто добро, на шта су дуго чекали

У спорни кварт није се улагало готово пола вијека, а уређење су годинама тражили сами станари, казала је у изјави за "Дан" директорица општинске Агенције за пројектовање и планирање Ана Вукотић.

Како је истакла, највећи број тамошњих становника је задовољан намјером нове локалне власти да својим грађанима сређује простор у којем живе, а пријекат за кварт у Вучедолској давно је урађен.

-Општина има жељу да уради нешто добро, на шта су ти људи чекали годинама.Сређујемо запуштене просторе између зграда, али изгледа ће увијек постојати неко коме то смета - казала је Вукотић.

Планирана је градња, не јавног, већ паркинга за станаре, уређење цјелокупног простора између двије зграде, који ће, добити и клупе за одмор, посјећи ће стара и посадити нека нова стабла а све у складу са расположвом квадратуром тог простора. Станари који нису задовољни планираним, казала је Вукотић, потписаће петицију коју ће предати предсједнику Општине Марко Ковачевићу.

Евица Сретеновић истиче да у обје зграде има доста старијих људи, али и дјеце која, да није то мало зеленила, не би имала гдје ни изаћи.

-Дневне собе су нам окренуте ка сјеверу, управо према том зеленилу које нас и штити. Према пројекту планирају да праве јавни паркинг, асфалт би био одмах до зграде а ту су наше подрумске просторије, нећемо моћи прозоре отворити да убацимо дрва, истиче Сретеновић.

image
-Фото: Дан

Осим за зеленило, страхују и да ће планирани паркинг бити јавни, па надлежним у Општини поручују да то неће дозволити јер због малог простора између зграда онда ни они не би имали гдје да се паркирају.

-Нека асфалтирају и уреде управо тај дио који је катастрофалан и гдје је сада какав-такав паркинг, али да то буде само паркинг за нас. Тражићемо да нам ставе рампе са обје стране, па да са возилима можемо само ми улазити и нико више, категорична је Сретеновић.

У неуређеном кварту са прашином и рупама испуњеним водом, окружени саобраћајем, каже Наташа Ковачевић, изузетно је тешко живјети, а биће још теже ако им планираним пројектом одузму парче зеленила.

-Живимо у издувним гасовима, још сад када и ово бетонирају тек ће бити катастрофа.Као да нас кажњавају, огорчена је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:24