Spomenik osveštao vladika Metodije / - Ž.Š
23/06/2024 u 07:43 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U rodnim Banjanima spomenik vitezu "Gvozdenog puka"

U selu Počivala u Banjanima, nadomak Velimlja, pored crkve Svetog Save јuče јe otkriven i osveštan spomenik vitezu "Gvozdenog puka" Blagoju Krušiću, rad vaјara - akademika Draga Mirkovića, rođenog Banjanina, koji živi u Republici Srpskoj. Osvećenjem spomenika obilježeno je 80 godina od Krušićeve smrti,a taј čin obavio јe episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Blagoje Krušić rođen je u Prigradini, ali je njegova porodica krajem 19.vijeka odselila u Toplički kraj. Bio je učesnik Balkanskih ratova u odredu vojvode Voja Tankosića, a potom je kao član "Gvozdenog puka" učestvovao u bitkama kod Cera, na Drini, Kolubari, Kosmaju, Prizrenu, te i kod Elbasana i Tirane. Nosilac bronih ratnih odlikovanja, najvećih u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Bio je učesnik i Prvog i Drugog svjetskog rata, a 1944. godine po nalogu tadašnje vlasti ubijen јe u kući u Gornjoj Toponici.

U svojoj besjedi vladika Metodije je istakao da јe Blagoјe Krušić volio svoju otadžbinu i svoj narod ali јe, kako јe naglasio, stradao od bratske ruke.

– Najveći grijeh su nesloga i nejedinstvo, zavada i sukob, pogotovo u ovim smutnim vremenima kad nam više nego hljeba treba da ljubimo jedni druge, i ovo što nas je ostalo da se držimo na okupu i da branimo i da volimo i pomažemo jedni druga - naglasio je episkop Metodije.

Predsјednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao da ima moralnu obavezu da priča o Blagoju Krušiću, najodlikovanijem srpskom vojniku, koji je probio Solunski front i popeo se na vrh Kajmakčalana.

– Blagoje je ima tu nesreću da pri kraju Drugog svjetskog rata strada od bratske ruke i da mu se danas ni groba ne zna. Danas se raduje njegova duša kada nas vidi sve zajedno na ovome mjestu. Ja sam kao mlad čovjek glumio lik Blagoja Krušića. Ništa to ne bi bilo strašno da se posle desetak godina nijesam kandidovao za gradonačelnika Nikšića, a neki mediji našli su moju fotografiјu kada sam glumio Blagoja Krušića. Od tada su krenule razne uvrede, konstrukcije i nadimci. Onda sam shvatio da oni nijesu mene mrzjeli, nego su na fotografiji prepoznali baš Blagoja Krušića, i vide ga u svima nama i gledaće da ni mi nemamo ni groba ni mramora. To ne smijemo dozvoliti - rekao je Kovačević.
U ime domaćina prisutnima se obratio organizator skupa protojerej stavrofor Dragan Krušić.

– Ovaj veličanstveni skup, sa ovako uglednim zvanicama, jasno nam govori da vitez Blagoje Mićkov Krušić, po svojim ratnim zaslugama i odlikovanjima, prevazilazi i nadilazi uske bratstveničke, zavičajne i plemenske okvire i da se ubraja u srpske junake na širim etničkim, srpskim prostorima - kazao je, između ostalog, sveštenik Krušić i dodao da od prije desetak godina jedna ulica u Nišu nosi ime Blagoja Krušića.

Ratovao 12 godina, odlikovan sa 17. medalja

O Blagoju Krušiću govoro su profesor Veselin Matović, mr. Ilija Miljanić i prof. dr Budimir Aleksić.

– Lično je kralj Aleksandar skinuo Karađorđevu zvijezdu sa svojih grudi i zakačio je na junačke Blagojeve grudi. Za učešće i veliko junaštvo u svim ratovima Blagoje Krušić je bio odlikovan sa 17. medalja. Niški Okružni sud je 2007. godine rehabilitovao Blagoja Krušića. Njegova duša je u Hristovom srcu i zaloga je za vječna vremena nepobjedivosti - rekao je mr. Miljanić.

Prof. dr Budimir Aleksić naglasio јe da je Blagoje čim je stasao za pušku krenuo da se bori za slobodu i ideale.

– Blagoje je ukupno ratovao dvanaest godina. Sudbina je htjela da preživi sve te ratove, a da strada od ruku našeg naroda, zbog jedne totalitarne ideologije, koja je nažalost i danas živa - rekao je Aleksić.

Autor spomenika, akademik Drago Mirković istakao јe da je ponosan što pripada narodu koji je iznjedrio vitezove kakav je Blagoje Krušić, "čovjek kojem je otadžbina bila svetinja".

Skupu je prisustvovao veliki broj mještana, plemenika i bratsvenika Blagoja Krušiće, zatim Vladislav Maslenikov, ambasador Rusije u Crnoj Gori, Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Crnoj Gori, te Kozački ataman Slobodan Pejović.

Vijenac na spomenik Blagoja Krušića položili su ambasador Srbije Nebojša Rodić, generalni konzuli Srbije u Crnoj Gori i Njujorku, Mićo Rogović i Vladimir Božović, predstavnici Vojnog atašea Srbije.

U kulturno -umjetničkom programu, koji je vodila pjesnikinja Milica Bakrač, učestvovali su hor "Prepodone mati Angeline" kojim rukovodi profesorica Ana Bojić, pojac Saša Zejak, guslar Goran Perović Cuca, Srpsko udruženje "Karađorđe" iz Herceg Novog i muzičar Zoran Džiknić.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. jun 2024 08:00