Зорка Кордић у посјети Институту за биологију мора / - Институт за биологију мора
12/06/2021 u 11:41 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зорка Кордић посјетила которски Институт за биологију мора

Институт је кроз пројекте обезбиједио инфраструктурна улагања у саму зграду и лабораторије, набављена је савремена научноистраживачка опрема, а обучено је и едукован млади научноистраживачки кадар, рекао је Јоксимовић, директор ИБМ

Главни преговарач за европске интеграције Зорка Кордић, са сарадницима, посјетила је јуче Котор у оквиру пројекта “Европски дан” у том граду, те се састала са челним људима локалне управе и учествовала у јавној дебати “Значај процеса европске интеграције за локалне самоуправе”. Кордић је са которским предсједником Владимиром Јокићем посјетила гимназију, али и Институт за биологију мора (ИБМ), гдје је разговарано о пројектима које је та институција реализовала захваљујући средствима ЕУ. Директор Института др Александар Јоксимовић истакао је да је Институт за биологију мора Универзитета Црне Горе један од лидера у пројектним активностима у Црној Гори са становишта коришћења фондова за науку и развој ЕУ.

image

Зорка Кордић у посјети Институту

- Институт за биологију мора

- С обзиром на дјелатност у домену научноистраживачког рада, Институт је кроз пројекте обезбиједио инфраструктурна улагања у саму зграду и лабораторије, набављена је савремена научноистраживачка опрема, а обучено је и едукован млади научноистраживачки кадар. Кроз пројекте, успостављене су потпуно нове лабораторије, али и потпуно нови, научни, образовни и туристички садржаји - рекао је Јоксимовић.

На основу искуства учешћем у пројектима, Институт и његов кадар су оспособљени да брзо и адекватно одговоре на све захтјеве, проучавања и заштиту морског еко-система Црногорског приморја и јужног Јадрана и тако опремљени, укључени су у спровођење свих директива ЕУ, а везано за мониторинг и извјештавање о стању нашег мора и његовог живог свијета, стању рибарства, као и укључивање у сва релевантна тијела ЕУ која кроз преговарачки процес захтјевају прецизне и тачне низове вишегодишњих података.

- Вјерујемо да ће Институт и даље аплицирати на ​фондове и позиве ЕУ, са жељом да средства опредијељена за пројекте, у што већем износу буду усмјерена на подизање друштвеног стандарда, посебно у дијелу очувања и одрживог коришћења ресурса мора, односно здраве хране из мора - подвукао је Јоксимовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:11