Зорка Кордић у посјети Институту за биологију мора / - Институт за биологију мора
12/06/2021 u 11:41 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Зорка Кордић посјетила которски Институт за биологију мора

Институт је кроз пројекте обезбиједио инфраструктурна улагања у саму зграду и лабораторије, набављена је савремена научноистраживачка опрема, а обучено је и едукован млади научноистраживачки кадар, рекао је Јоксимовић, директор ИБМ

Главни преговарач за европске интеграције Зорка Кордић, са сарадницима, посјетила је јуче Котор у оквиру пројекта “Европски дан” у том граду, те се састала са челним људима локалне управе и учествовала у јавној дебати “Значај процеса европске интеграције за локалне самоуправе”. Кордић је са которским предсједником Владимиром Јокићем посјетила гимназију, али и Институт за биологију мора (ИБМ), гдје је разговарано о пројектима које је та институција реализовала захваљујући средствима ЕУ. Директор Института др Александар Јоксимовић истакао је да је Институт за биологију мора Универзитета Црне Горе један од лидера у пројектним активностима у Црној Гори са становишта коришћења фондова за науку и развој ЕУ.

image

Зорка Кордић у посјети Институту

- Институт за биологију мора

- С обзиром на дјелатност у домену научноистраживачког рада, Институт је кроз пројекте обезбиједио инфраструктурна улагања у саму зграду и лабораторије, набављена је савремена научноистраживачка опрема, а обучено је и едукован млади научноистраживачки кадар. Кроз пројекте, успостављене су потпуно нове лабораторије, али и потпуно нови, научни, образовни и туристички садржаји - рекао је Јоксимовић.

На основу искуства учешћем у пројектима, Институт и његов кадар су оспособљени да брзо и адекватно одговоре на све захтјеве, проучавања и заштиту морског еко-система Црногорског приморја и јужног Јадрана и тако опремљени, укључени су у спровођење свих директива ЕУ, а везано за мониторинг и извјештавање о стању нашег мора и његовог живог свијета, стању рибарства, као и укључивање у сва релевантна тијела ЕУ која кроз преговарачки процес захтјевају прецизне и тачне низове вишегодишњих података.

- Вјерујемо да ће Институт и даље аплицирати на ​фондове и позиве ЕУ, са жељом да средства опредијељена за пројекте, у што већем износу буду усмјерена на подизање друштвеног стандарда, посебно у дијелу очувања и одрживог коришћења ресурса мора, односно здраве хране из мора - подвукао је Јоксимовић.

Izdvojeno

04. avgust 2021 02:40