/ Прва хидроавио регата
05/05/2021 u 06:20 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почиње прва Међународна хидроaвио регата МонтАдрија 2021

У регати ће учествовати десет хидроавиона са посадама, 25 пилота у посадама, а земље учеснице и гости Регате су Италиjа, Грчка, Русиjа, Србиjа, Израел, Словачка, УСА, Њемачка и Црна Гора као домаћин манифестациjе

Прва Међународна хидроавио регата хидроавиона амфибиjа почиње данас у Тивту у циљу обиљежавања 80. годишњице посљедњег лета ескадриле хидроавиона на териториjи Црне Горе и промовисања хидроавиjациjе.

– Наша организациjа има богато међународно искуство у области амфибиjске хидроавиjациjе као активни члан Свjетске асоциjациjе хидроавиjатичара, а такође стратегиjску сарадњу са наjстариjим европским институциjама и можемо рећи историjским еминенциjама у производњи наjстариjих, а наjмодерниjих хидроавиона у свиjету, као и организациjама гдjе су ти хидроавиони нашли своjу примjену управо из времена када су се паралелно поjавили и на нашим просторима – саопштили су организатори.

У регати ће учествовати десет хидроавиона са посадама, 25 пилота у посадама, а земље учеснице и гости Регате су Италиjа, Грчка, Русиjа, Србиjа, Израел, Словачка, УСА, њемачка и Црна Гора као домаћин манифестациjе.

Првог летачког дана маршрута под називом „Хероjи Боке” стартуjе у 10 сати. Планиран jе прелет 3-4 авиона са аеродорма Тиват до Порто Монтенегра коjи учествуjу у летачком програму церемониjе отварања регате.

Сjутра jе рута „Историjат Црне Горе”, а слиjетање jе планирано на аеродрому у Беранама, док ће трећег дана у Кумбору бити одавање почасти хероjима ваздухопловцима Хидробазе Кумбор и полагање виjенаца.

Туристи у једном дану могу упознати љепоту Црне Горе

Циљ Међународне хидроавио регате МонтеАдрија 2021 је историjски осврт и сjећање на богату традициjу и историjу у области авиjациjе и хидроавиjациjе.

– Елитне туристичке комплексе са маринама уз развоj оваквог туристичког могу оплеменити и унаприjедити на jедан веома атрактиван начин и пружити туристима могућност да у jедном дану упознаjу све љепоте Црне Горе или да на наjбржи могући начин стигну на жељену дестинациjу, уз симболичну надокнаду. Ови авиони за погон користе бензин 95 октана, па jе самим тим и циjена превоза повољна. Церемониjа отварања заказна jе данас у Порто Монтенегру на локациjи Поморског музеjа, гдjе ће бити изложба посвећена историjату хидроавиjациjе у Црноj Гори. Поред организатора на отварању ће говорити и предсjедник општине Жељко Комненовић.

Предсjедник организационог одбора Драгиша Раичевић jе казао да би хидрорегата требала да се одржава сваке године на почетку туристичке сезоне.

– Регата треба да служи као промоциjа хидроавиjациjе, као историjски осврт на све наше моменте коjе смо имали у хидро авиjациjи од 1913. Осим путничке авиjациjе, постоjе друге дjелатности у авиjациjи. То су разни видови монтиоринга, приjе свега, еколошки мониторинг, мониторинг пловила, а могу да се користе за противпожарна деjства – казао jе Раичевић.

Манифестациjа ће обухватити историjско сjећање на богату традициjу, храбре и одважне људе и догађаjе коjе jе Црна Гора имала у области хидроавиjациjе, а коjе сежу из 1913. године када jе на териториjи Кумбора основана Хидропланска станица као jедна од првих у свиjету. Између осталог, они су jедина су     организациjа коjа у нашоj земљи као основни вид летења користи хидроавионе амфибиjе и први лет у циљу обнове хидроавиjациjе послиjе толико година обавили су на Скадарском jезеру у jулу 2007. године.

Т. Вучиновић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:29