Bolnica, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/09/2024 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bolnica u Hrvatskoj pacijentima naplaćuje gledanje televizije: Tri eura po danu

Jedan pacijent koji je završio u Kliničko-bolničkom centru u Splitu požalio se medijima da ova bolnica svojim pacijentima naplaćuje gledanje televizije.

Ovu praksu u bolnici pravdaju nemogućnošću da nabave vlastite prijemnike, pa ih unajmljuju od privatnika.

Cijena gledanja televizije u splitskoj bolnici je tri eura po danu, što znači da bolesnik koji se liječi desetak dana samo za gledanje TV programa mora da izdvoji 30 eura, prenosi N1.rs.

U splitskoj bolnici kažu da su ugovorili ovu uslugu s jednom privatnom firmom, koja im obezbjeđuje ono za šta sami nemaju dovoljno novca da priušte svojim pacijentima. S ovim modelom opremanja bolničkih soba TV-uređajima krenulo se još prije dvadesetak i više godina, prvo u Opštoj bolnici Dubrovnik još 2001. godine, a onda su sličan princip preuzele i druge bolnice – u Splitu, Zagrebu, Osijeku….

Dio bolnica tu uslugu uopšte nije zvanično ugovarao, dio je sklapao ugovore s firmom koja nudi televizore, a dio bolnica ubirao je privatnicima i mjesečni paušal za bolničku blagajnu. Neki pacijenti su time bili zadovoljni, jer su ipak imali mogućnost da prekrate vrijeme dok leže u bolnici, dok drugima, posebno onima koji nemaju velike prihode, ovakav sistem naplate gledanja televizije nikako nije prihvatljiv.

U poslednjih desetak godina dobar dio hrvatskih bolnica opremljen je televizorima, mahom dobijenih putem donacija.

- Značajna većina hospitalizacijskih prostora u KBC-u Rijeka opremljena je TV aparatima koje su većim djelom osigurali različiti donatori, a gledanje TV-a ne naplaćuje se pacijentima -  kažu u upravi riječke bolnice.

U bolnici u Puli raspolažu s 50 TV prijemnika, koji su, kažu, ravnomerno raspoređen po odeljenjima i bolesničkim sobama, a za svaki uređaj uredno plaćaju i RTV pretplatu. Sve sobe, međutim, nemaju TV prijemnik.

- Postojeći TV prijemnici nabavljeni su najvećim djelom donacijama firmi i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su ustanove. Postojeći TV prijemnici ne iznajmljuju se pacijentima i bolnica nema prihoda od istih, već je isto samo u cilju podizanja kvaliteta prilikom liječenja i boravka pacijenata u našoj ustanovi -  kažu u upravi pulske bolnice.

KBC Zagreb, koji je svojevremeno odobravao praksu naplate gledanja TV-a pacijentima, danas je većinu soba opremio TV uređajima koji su u vlasništvu bolnice i njihovo korišćenje se ne naplaćuje.

U udruženjima pacijenata kažu da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama širom Evropske unije.

- S jedne strane to djeluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. U Francuskoj i Belgiji naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač -  navodi Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Situacija je danas, smatra, bolja nego ranije kad su pacijenti sami pozivali tvrtku, koja surađuje s bolnicom, da donese TV u sobu, piše Novi list.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:43