Vodostaj, ilustracija / - ILUSTRACIJA
07/10/2024 u 14:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dramatično upozorenje: BiH preti novi potop

Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar saopštila je danas da se, usled prognoziranih obilnijih padavina koje se očekuju 9. oktobra na većini hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora prognozira porast vodostaja.

Kako se navodi, posebno na dijelu poplavnog područja TMT i srednje i donje Neretve sa pritokama.

Upozorenje se izdaje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, i obuhvata opštine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje. Sve informacije o aktualnim vodostajima sa svih hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora, dostupne su na veb stranici Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar: www.jadran.ba.

- Savjetujemo nadležnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu sa ovlašćenjima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava, a službama koje sprovode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo dodatni oprez - napominju iz Agencije.

Nadležnim službama civilne zaštite sugeriše se da upozore stanovništvo na područjima uz reke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama usled mogućih povećanja dubina i brzine protoka vode u rekama, te pravovremeno dati obavještenje sa uputstvima i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti da sprovede mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 14:39