ILUSTRACIJA / FOTO: epa/efe
13/08/2024 u 20:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU: Status mosta na Ibru ulazi u dnevni red dijaloga

Evropska unija planira da "status mosta" na Ibru u Kosovskoj Mitrovici stavi na dnevni red narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, izjavila je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali.

Kfor: O odluci o otvaranju mosta na Ibru razgovarati u Briselu

Ona je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga da li i kada EU planira novi sastanak u okviru dijaloga i da li će se na njemu razgovarati o mostu na Ibru, istakla da je pitanje mosta dio dijaloga, uprkos tome što Priština postupa suprotno.

Prema njenim riječima, ovo je dio pitanja dijaloga, uprkos činjenici da Priština postupa suprotno. 

"EU planira da status mosta stavi na dnevni red sljedećeg sastanka u okviru dijaloga", poručila je Masralijeva, prenosi RTS.

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije održali su prošle sedmice mirni protest povodom najava Prištine o otvaranju glavnog mosta na Ibru, između sjeverne i južne Kosovske Mitrovice. 

Podizanjem ruku, svi prisutni na protestu u Kosovskoj Mitrovici istakli su da su protiv otvaranja mosta na Ibru, zatvorenom za saobraćaj dvije i po decenije i poprištu poslijeratnog sukoba Albanaca i Srba u ovom gradu.

Decenijama nakon sukoba 1999. godine na mostu je zabilježeno više od 1.000 incidenata, među kojima na desetine oružanih.

Na protestu je rečeno da "Priština ponovo želi da otvori Pandorinu kutiju stradanja srpskog naroda".

Nikola Kabašić, nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, istakao je tada da se Srbi ne osjećaju bezbjedno.

"Nije u našem interesu, ne osećamo se bezbedno. Kako može da se otvara most i da se priča o pomirenju? Nas niko ne miri. Sloboda kretanja postoji, to je lažni izgovor. Zašto slobode kretanja nema u Đakovici? Zašto naši ljudi ne mogu u Đakovicu na Zadušnice? Gde je tu sloboda kretanja? O kakvoj slobodi kretanja pričamo kad nas na svakih pet ili deset metara dočekuje patrola policije? Mi nismo za otvaranje mosta", rekao je Kabašić.

Prema njegovim riječima, o tome može samo da se govori u Briselu.

"U sećanju Srba je i 13. februar 2000. godine, kada je više od 40.000 Albanaca iz južne Mitrovice pod nekakvim nazivom marš mira htelo da zauzme i da upadne u severni, srpski deo grada", podsjetila je Rada Komazec, direktorka lista "Jedinstvo", i dodala da je francuski KFOR spriječio taj upad. 

Komanda KFOR-a ponovila je tada da odluka o otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da bude donesena u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i da njegovi pripadnici neće oklijevati da reaguju ako dođe do bilo kakve eskalacije.

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Davenport poručio je da su zatvaranje pošta u opštinama na sjeveru i "novi prijedlozi" iz Prištine da se otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici istakli hitnost povratka dijalogu.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci, i sjeverni dio, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski Karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu su se oštro usprotivili  EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD, navodeći da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:53