Термоелектрана, илустрација / - фото: UNSPLASH
15/09/2021 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након Париског климатског споразума одустало се од градње великог броjа термоелектрана

Из Уjедињених нациjа су указали на то да се у сљедећих десет година емисиjе угљендиоксида мораjу смањити за 79 посто, од укупне емисиjе до 2019, како би се испунили циљеви утврђени Париским климатским споразумом

Након Париског климатског споразума из 2015. године широм свиjета одустало се од градње броjних термоелектрана.

У извjештаjу чиjи су аутори think tank организациjе за заштиту околине Е3Г и Ембер те инициjатива за заштиту околине Глобал Енергy Монитор jе наведено да се одустало од градње три четвртине од укупног броjа планираних термоелектрана у 44 државе.

Закључено jе да ове државе сада имаjу прилику да учине оно што jе раниjе учинило 40 земаља, а то jе да потпишу изjаву коjом се обавезуjу да више неће користити угаљ и тиме доприниjети смањивању емисиjе угљендиоксида.

– Приjе пет година планирана jе градња великог броjа термоелектрана, а сада се одустало од градње многих од њих, код неких jе заустављена градња и врло jе изгледно да никада неће бити направљене – указао jе Деjв Џонс из Ембера.

У 31 држави у току jе градња термоелектрана, док се само у jедноj од њих планира градња нове. Крис Литлекот из Е3Г-а jе оциjенио да су термоелектране постале неконкурентне обновљивим изворима енергиjе, док се истовремено повећава ризик због њиховог кориштења.

Према овом извjештаjу, када би Кина, у коjоj jе планирана половина од укупног броjа нових термоелектрана у свиjету, Индиjа, Виjетнам, Индонезиjа, Турска и Бангладеш смањили броj термоелектрана, то би значило смањење за 90 посто на свjетском нивоу

Кристин Шерер, програмска директорица организациjе Глобал Енергy Монитор и коауторица извjештаjа, сматра да jе новембарски самит за заштиту околиша у Гласгоwу Цоп26 прилика да се лидери усагласе о томе да се термоелектране више неће градити.

Алок Шарма, предсjедник британског Цоп26, сматра да ће бити врло тешко постићи да глобална температура не порасте изнад 1,5 степени целзиjа, а да се државе не обавежу да не користе угаљ.

Кориштење угља jе наjвећи узрочник загађења угљендиоксидом. Из Уjедињених нациjа су указали на то да се у сљедећих десет година емисиjе угљендиоксида мораjу смањити за 79 посто, од укупне емисиjе до 2019, како би се испунили циљеви утврђени Париским климатским споразумом, пише лист Гуардиан, јавља Кликс.ба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:45