/ - FOTO: EUROPOL
05/12/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EUROPOL: Uhapšeni osumnjičenin za proizvodnju i prodaju lažnih kovanica eura

Istraga je otkrila da je dobavljač koji je upravljao kanalom u aplikaciji za razmjenu poruka postavio proizvodni lanac

Europol jepodržao italijanski karabinjerski korpus (Arma dei Carabinieri) u razbijanju organizovane kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom i distribucijom lažnih kovanica eura. Evropski tehnički i naučni centar Evropske komisije takođe je podržao ovu istragu, koju je koordiniralo Kabinet javnog tužioca pri Sudu u Tarantu.

Dan akcije: 12 pretraga lokacija u Italiji (Taranto, Roma, Matera i Perugia), uhapšene četiri osobe, demontirana ilegalna kovnica.

Zapljene: 107.000 bitkoina, krivotvorenih kovanica i dijela mašine za presu kovanica koja se koristi za proizvodnju.

- Tehničke analize zaplijenjenih kovanica, koje su izvršili Italijanski nacionalni centar za analizu kovanica (CNAC) i Evropski tehnički i naučni centar (ETSC) Evropske komisije, povezale su zaplijenjene kovanice sa novom i podmuklom klasom krivotvorenih kovanica od dva eura. Falsifikatori su lažne kovanice distribuirali u nekoliko zemalja EU, uglavnom su to Francuska, Njemačka, Litvanija, Portugala i Španija, kao i Švajcarska. Kvalitet krivotvorenih kovanica bio je dobra i imale su vrlo slične karakteristike kao i pravi- navode iz Europola.

Istraga je otkrila da je dobavljač koji je upravljao kanalom u aplikaciji za razmjenu poruka postavio proizvodni lanac. Na svom kanalu, prodavac je prodavao ove lažne valute za 50 odsto njihove vrijednosti, primajući uplate u kriptovaluti. Članovi kriminalne mreže slali su pakete s lažnim novčićima kupcima putem privatnih međunarodnih poštanskih službi.

- Istražitelji su uspjeli identificirati osumnjičene posebnim istražnim tehnikama poput kriptoanalize blockchain transakcija koje su omogućile ilegalnu trgovinu. Tokom uviđaja, službenici su pratili 60 pošiljki paketa sa falsifikovanim kovanicama. Ovi paketi su bili namijenjeni za Italiju, Francusku i Švajcarsku, između ostalih zemalja. Težile su skoro 100.000 kilograma i imale su ukupnu vrijednost od oko 102.000 eura u krivotvorenim kovanicama od dva eura- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:03