/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
29/08/2022 u 16:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka skladišta gasa napunjena blizu 85 odsto

Nivo gasa u skladištima je prošli četvrtak iznosio 81,78 odsto, prema sedmičnom izvještaju regulatora, a do petka trebalo je da poraste na 82,2 odsto

Skladišta gasa u Njemačkoj pune se nešto brže nego što je vlada propisala i sada su napunjena 85 odsto, pokazali su podaci regulatora za energiju.

Nivo gasa u skladištima je prošli četvrtak iznosio 81,78 odsto, prema sedmičnom izvještaju regulatora, a do petka trebalo je da poraste na 82,2 odsto.

Vlada je propisala da do 1. septembra skladišta moraju biti napunjena 75 odsto, do 1. oktobra 85 odsto, a do 1. novembra 95 odsto, prenosi SEEbiz.

"Skladišta se pune brže nego što se očekivalo", rekao je ministar ekonomije Robert Habeck u izjavio za Der Spiegel.

Zvaničnici očekuju da će već početkom septembra dostići nivo propisan za 1. oktobar.

Puna skladišta dovoljna su za oko 256 teravat sati, što je otprilike četvrtina njemačke godišnje potrošnje, navodi industrijsko udruženje INES.

Njemačka veliki dio gasa uvozi iz Rusije, ali je zbog ruske invazije na Ukrajinu uvela sankcije Moskvi i najavila da će smanjiti zavisnost od ruskih energenata, zamrznuvši otvaranje gasovoda Sjeverni tok 2 koji je trebalo da udvostruči isporuke ruskog gasa.

Rusija je počela naplaćivati gas u rubljama kako bi izbjegla sankcije, a Gazprom je ljetos smanjio isporuke radi održavanja. Dodatne probleme u snabdjevanju izazvala je kanadska blokada turbine za Sjeverni tok 1 i ukrajinsko zatvaranje važne tranzitne tačke na drugom gasovodu.

Njemačka pokušava pronaći nove izvore nabavke i, prema Habeckovom ministarstvu, već uveliko smanjuje zavisnost od snabdjevanja iz Rusije. U avgustu ruski gas činio je samo oko devet odsto njemačke potrošnje, kazao je portparol ministarstva ekonomije.

Međutim, tako niski udio postignut je dijelom i zahvaljujući uobičajeno niskoj potrošnji u avgustu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 20:33