Учесници самита / - Скриншот
24/08/2021 u 10:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крим тражи увођење санкција учесницима „Кримске платформе“, међу којима је и Црна Гора

- Долази тренутак када морамо предузети адекватне противмјере и увести санкције учесницима ове платформе, јер они посежу на територијални интегритет Русије - каже члан Јавне комисије Русије и Ктрима Иван Абажер

Русија би требало да уведе санкције учесницима кијевског самита „Кримска платформа“, пошто посежу за територијалним интегритетом земље, изјавио је члан Јавне коморе Русије и Крима Иван Абажер.

- Долази тренутак када морамо предузети адекватне противмјере и увести санкције учесницима ове платформе, јер они посежу на територијални интегритет Русије - рекао је Абажер за Спутњик.

Према његовим ријечима, „Кримска платформа“ осуђена је на пропаст, јер циљеви за „враћање Крима“ које су зацртали њени учесници никада неће бити постигнути.

Иначе, Кремљ сматра „Кримску платформу“ антируским и крајње непријатељским догађајем. То је изјавио портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

- Овај догађај сматрамо изузетно непријатељским према нашој земљи. Категорички не прихватамо такве тврдње у вези са регионом Русије, у вези са Кримом. И с тим у вези, став је апсолутно недвосмислен – односимо се према њему као антируском догађају - одговорио је Песков новинарима на питање какав је став Кремља према „Кримској платформи“, широкој заступљености држава-учесница и изјавама о Криму као наводно украјинској територији.

Самит „Кримска платформа“ који је иницирала Украјина одржан је у Кијеву 23. августа. На њему се расправљало о „враћању“ контроле над Кримом. На састанку је учествовало више од 40 земаља и међународних организација. Предсједник Украјине Владимир Зеленски назвао је почетак самита успјешним и рекао да је на „Кримској платформи“ створена „моћна међународна коалиција за ослобађање Крима од окупације Русије“.

Крим је постао руски регион након референдума у ​​марту 2014. године. Украјина и даље Крим сматра својом привремено окупираном територијом. Према ријечима руског предсједника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:14