Чешка расписала тендер за нови нуклеарни реактор / - фото: SHUTTERSTOCK/VACLAV VORLAB
21/03/2022 u 21:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Чешка расписала тендер за нови нуклеарни реактор; Руско учешће забрањено

Нови реактор ће бити пети у електрани Дуковани и требало би да почне са радом до 2036. године. Четири постојећа су завршена крајем 1980-их

Чешка је расписала тендер за изградњу новог реактора у нуклеарној електрани Дуковани како би повећала производњу нуклеарне енергије.

Безбједносну провјеру су прошле три компаније: амерички Вестингхаус (Westinghouse), француски ЕДФ и корејски КХНП, и очекује се њихово надметање за тај уносан пројекат.

Пројекат, чија се вриједност процјењује на шест милијарди евра, представља највећу појединачну инвестицију у Чешкој, рекао је министар индустрије и трговине Јозеф Сикела, преноси Б92.

Нови реактор ће бити пети у електрани Дуковани и требало би да почне са радом до 2036. године. Четири постојећа су завршена крајем 1980-их.

На тендеру из безбједносних разлога нису могле да учествују руске и кинеске компаније, укључујући руског енергетског гиганта Росатом и кинески ЦНГ.

Чешки премијер Петр Фијала рекао је да је руско учешће у том важном пројекту "незамисливо" после инвазије Русије на Украјину.

Чешка има укупно шест нуклеарних реактора који производе више од трећине електричне енергије у тој земљи. Уз четири у Дукованију, државна електропривредна компанија ЧЕЗ управља са још два реактора у електрани Темелин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:58