Becalel Smotrič / - THE TIMES OF ISRAEL
24/06/2024 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izraelski ministar: Moja životna misija je sprečavanje stvaranja palestinske države

Ministar finansija Izraela Becalel Smotrič ponovio je svoj stav da bi Zapadna obala, koja je pod izraelskom okupacijom, trebalo da postane zauvijek dio Izraela, a ne da bude dio palestinske države.

Član koalicione Vlade premijera Benjamina Netanjahua Smotrič je označio kao „svoju životnu misiju sprečavanje osnivanja palestinske države“.

- Uspostavićemo suverenitet u Judeji i Samariji, prvo na terenu, a onda zakonski. Nameravam da legalizujem mlada naselja. Moja životna misija je sprečavanje osnivanja palestinske države - rekao je ultradesničar Smotrič, koristeći biblijsko ime Zapadne obale, prenijele su agencije.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu osvojenu od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine. U maju prošle godine Smotrič je dao instrukcije Vladi Izraela da pripremi naseljavanje još 500.000 jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, označivši to ključnom misijom Netanjahuove Vlade.

Na Zapadnoj obali već živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika u više od 130 jevrejskih naselja među tri miliona Palestinaca. Na drugoj palestinskoj teritoriji, Pojasu Gaze živi 2,3 miliona Palestitnaca.

Odatle se izraelska vojska povukla i evakuisala jevrejske naseljenike 2005. godine, ali je ubrzo uvela blokadu,a sada se tamo vodi rat protiv vladajućeg ekstremističkog Hamasa.

Norveška priznala Palestinu kao nezavisnu državu, Izrael povukao ambasadora

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 18:29