Gaza, Palestina / - FOTO: UNSPLASH - MOHAMMED IBRAHIM
25/06/2024 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD upozorile: Sukob Izraela i Hezbolaha može da izazove regionalni rat

Sjedinjene Američke Države su upozorile na katastrofalne posledice koje bi imao novi sukob Izraela i Hezbolaha u Libanu i pozvale da se nađe diplomatsko rešenje.

- Još jedan rat između Izraela i Hezbolaha, mogao bi lako da postane regionalni rat, sa katastrofalnim posledicama po Bliski istok - rekao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin na sastanku s izraelskom kolegom Joavom Galantom u Pentagonu.

Ostin je ocjenio da je „diplomatija najbolji način da se izbjegne dalja eskalacija“, a Galant je rekao da se „blisko sarađuje na postizanju sporazuma“, ali da mora postojati spremnost za sve moguće scenarije, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) Šef Hamasa: Sporazum o prekidu vatre koji ne okončava rat u Gazi nije sporazum

Rat u Pojasu Gaze, izazvan napadom Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, isprovocirao je takođe eskalaciju sukoba na izraelskoj sjevernoj granici sa Libanom, što je pojačalo bojazan od širenja sukoba.

Razmjena vatre izraelske vojske i Hezbolaha, moćne islamističke organizacije, saveznice palestinskog Hamasa, finansirane i naoružavane od Irana, doveo je do raseljavanja desetina hiljada stanovnika pograničnih područja na jugu Libana i na sjeveru Izraela.

Kanada pozvala svoje državljane da napuste Liban "dok mogu"

Izraelski ministar odbrane je doputovao u SAD da se konsultuje s američkim zvaničnicima u okolnostima napetosti u odnosima s administracijom američkog predsjednika Džozefa Bajdena oko isporuka oružja Izraelu.

Njega je u ponedeljak primio državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je takođe pozvao Izrael da izbjegne novu eskalaciju u Libanu i razgovarao o naporima da se postigne sporazum o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 21:16