Stejt department / - SHUTTERSTOCK
11/01/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department odobrio da se Kosovu prodaju rakete Javelin

U pitanju 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo

Američki Stejt department odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovkse rakete Javelin i prateća oprema po procijenjenoj vrijednosti od 75 miliona dolara.

To je portparol Stejt departmenta saopštio na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Američka Agencija za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju saopštila je da je u pitanju 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo.

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena obavijestila je Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inostrane vojne prodaje.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saopštio je ranije danas da je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil Vučiću rekao da će Vašington prihvatiti zahtjev Prištine o kupovini raketa Javelin.

Stejt department je saopštio da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u multietničke, NATO interoperabilne, teritorijalne odbrambene snage pod civilnim nadzorom.

- U tom cilju, Stejt department je redovno donosio odluke o odobravanju inostrane vojne prodaje kosovskom Ministarstvu odbrane za korišćenje u KBS, navodi se u odgovoru na upit RSE-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:20