СЗО КОВАКС програм / - FOTO: SHUTTERSTOCK
09/06/2022 u 19:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СЗО: Није јасно поријекло корона вируса, потребно још истраживања

Стручњаци су рекли да СЗО ниjе достављена ниjедна студиjа коjа би процјенила могућност да jе пандемиjу изазвало лабораториjско цурење

Група стручњака коjу jе саставила Свјетска здравствена организациjа како би помогла у истраживању порекла пандемиjе корона вируса саопштила jе да су потребна даља истраживања како би се утврдило како jе коронавирус настао, међу коjима jе и детаљниjа анализа могућности да jе то био несрећни случаj у лабораториjи.

Таj став означава оштар преокрет у односу на почетну процјену здравствене агенциjе УН о пореклу пандемиjе, када jе прошле године закључила да jе „изузетно мало вјероватно“ да су се корона вирусом заразили људи у лабораториjама.

Група стручњака СЗО jе саопштила да jош увијек недостаjу „кључни подаци“ коjи би обjаснили настанак пандемиjа и да ће група „остати отворена за све научне доказе коjи буду доступни у будућности како би се омогућило свеобухватно тестирање свих разумних хипотеза“.

Напомиње се да, пошто су лабораториjске несреће у прошлости изазвале неке епидемиjе, високо политизована теориjа не може бити одбачена.

Група jе саопштила jе да jе шеф СЗО Тедрос Адханом Гебреjесус у фебруару послао два писма високим званичницима кинеске владе тражећи информациjе о наjраниjим случаjевима короне код људи у граду Вухану.

Стручњаци су рекли да СЗО ниjе достављена ниjедна студиjа коjа би процјенила могућност да jе пандемиjу изазвало лабораториjско цурење.

Научници су рекли да су потребне броjне линиjе истраживања, међу коjима су и студиjе коjе процјењуjу улогу дивљих животиња, за коjе се сматра да су природни резервоар корона вируса, и студиjе животне средине на мјестима гдје се вирус можда први пут проширио, као што jе пиjаца морских плодова Хуанан у Вухану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 12:22