Радојевићева ”Амазонка” на тргу у Измиру / -ФОТО: ЛУКА РАДОЈЕВИЋ, ПРИВАТНА АРХИВА
03/10/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Амазонка” Луке Радојевића у Измиру

Скулптура "Амазонка" изливена је у бронзи и посвећена је грчкоj митологиjи. Град Измир са околином, важна је историјски и археолошки богата териториjа на коjоj jе некада егзистирала култура античке грчке - каже вајар Лука Радојевић

Високу репутацију на међународној ликовној сцени вајар Лука Радојевић, родом из Берана, поново је потврдио. Ових дана Радојевићева скулптура "Амазонка" постављена је на тргу у парку "Халк" у турском граду Измиру, који је и финасирао реализацију овог пројекта. Парк "Халк", који се простире на преко 100 хиљада квадратних метара, отворио је градоначелник Измира Тунч Сојер.

– Скулптура "Амазонка" изливена је у бронзи, и посвећена је грчкоj митологиjи. Град Измир и околина, важна је историјски и археолошки богата териториjа, на коjоj jе некада егзистирала култура античке грчке. Ово jе трећа моjа скулптура постављена у Турскоj. Поред Измира моjе скулптуре се налазе на трговима у граду Ескишехир и Торбали - каже Радојевић за "Дан".

Желим истаћи да се држава Црна Гора може угледати на друге земље коjе издваjаjу средства за афирмациjу умjетника, нарочито младих

Умјетник додаје да ће се у новембру састати са градоначелником Измира Тунч Сојером и са почасним конзулом Црне Горе у Измиру Ђунеjт Босналером. Додаје да ће с њима, поред овог постављења скулптуре, разговарати и о новим проjектима између Црне Горе и Турске.

– Конзул Ђунеjт Босналер пориjеклом је из Гусиња. Његови преци су се доселили приjе сто година у Турску. Чини ми се да нас веже иста судбина и заjеднички живот Берана и Гусиња као многонационалних приjатељских градова на сjеверу Црне Горе. Држава Турска помаже младе интернационалне умjетнике. Хонорар за скулптуру од општине Измир ми jе омогућио да се и даље, са великом енергиjом могу посветити професионалноj кариjери. Желим истаћи да се држава Црна Гора може угледати на друге земље коjе издваjаjу средства за афирмациjу умjетника, нарочито младих. Од почетка моjе професионалне кариjере, до данас, нисам добио нити jедну врсту помоћи, иако сам до сада поставио скулптуре на пет континената као представник Црне Горе. Искрено се надам да ће однос према мени и многим младим умjетницима коjи нису партиjски ангажовани у Црноj Гори промиjенити. Нажалост, и поред очекивања, промjене не постоjе. А, умjетник jе са правом наjвећи амбасадор неке земље - закључује Радојевић након још једног успјеха.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:26