Радојевић са својим ”Срцем цивилизације” / -ПРИВАТНА АРХИВА
14/02/2022 u 22:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Оставио” срце у пустињи под Синајском гором

Изложбу скулптура Форума отворио је предсjедник Египта Abdel Fattah Al Sisi, а скулптуре, смјештене у стакленим витринама, трајно ће бити похрањене у пустињи испод Синаjске горе под покровитељством предсjедничке фондациjе из Каира

Вајар Лука Радојевић и ове године наставља успјешно да развија своју каријеру на свјетској умјетничкој сцени. Прво у низу овогодишњих интернационалних представљања овог рођеног Беранца одиграло се у Египту. Наиме, Радојевић се у овој земљи представио на чак двије изложбе.

– У Шарм Ел Шеику jе 13. jануара отворена манифестација „World Youth Forum“ посвећена хуманости и свјетском миру. У оквиру Форума одржана је и изложба скулптура. Концепт изложбе jе подразумијевао да сваки ваjар изради скулптуру у облику срца, у жељеном материjалу. Ја сам скулптуру „Срце цивилизације“ урадио као колаж свjетске мапе која представља живот на планети и човjека као дијела природе - каже Радојевић.

Изложбу скултура Форума отворио је предсjедник Египта Abdel Fattah Al Sisi, а скулптуре, смјештене у стакленим витринама, трајно ће бити похрањене у пустињи испод Синаjске горе под покровитељством предсjедничке фондациjе из Каира. Изложбу су посjетили поред умjетника предсjедници и министри држава са многих континената.

Раме уз раме с највећима

– У jулу путуjем за Аранђеловац (Србиjа), гдjе ћу боравити на позив Центра за културу Аранђеловца и Министарства културе Србиjе на свечаности постављања скулптура у Парку скулптура насталих у оквиру Међународног симпозијума скулптуре „Мермер и звуци“. Тако ће се моjа скулптура из циклуса „Хомо Сапиенс“ наћи поред радова познатих умjетника из Србиjе као што су Владимир Величковића и Ђорђе Чпаjак – истиче Радојевић.

Након учешћа на Форуму у Шарм Ел Шеику, од 24. до 31. јануара Радојевић је боравио у Хургади. У тамошњем Центру савремене умјетности Mazzar Hurgada Радојевић је изложио још једну скулптуру, овај пут из његовог познатог и успјешног циклуса „Вриjеме“. Радојевић је био учесник колективне изложбе.
– На изложби су излагали умjетници из Каира: Islam Abdullah, Ahmed Abd Elkareem, Mohamed Hassan Ibrahim, Ahmed Barakat и Mohamed Hemida. Умjетници Ахмед Абделкарим и Ислам Абдулах су били представници Египта 2019. г на Међународном биjеналу умjетности у Венециjи, гдjе смо се и први пут срели - каже Радојевић, додајући да га након Египта, очекују пројекти у Канади и Србији.

У току су припреме за израду модела за скуптуру у Квебеку (Канада), гдjе иде на позив овог града и канадског Министарства културе.

– Од половине маjа до половине jуна боравићу у Канади гдjе ћу уз помоћ асистената израдити скулптуру у металу, висине преко три метра. То ће уjедно и бити скулптура постављена на шестом континенту у jавном простору - каже Радојевић, вајар који се може похвалити да је до сада израдио и поставио скулптуре у преко 20 земаља на пет континената.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:36