Plakata za izložbu / -BARSKI LJETOPIS
21/08/2024 u 16:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

„Arijadnino klupko”

Samostalna izložba Muharema Muratovića pod nazivom "Arijadnino klupko", posljednja izložba u okviru Likovnog programa 37. "Barskog ljetopisa" u selekciji Gorana Ćetkovića, biće otvorena večeras, 21. avgusta, u 21 čas u Umjetničkoj galeriji "Velimir A. Leković"

„Slikarstvo Muharema Muratovića, kako protiče vrijeme, sve više biva svjesno sebe. Svoje unutrašnje strukture i snage, kao i svog jedinstvenog, mikrokosmičkog univerzuma”, zapisao je dr Milun Lutovac.

– Muratovićeva slika nije medijum koji zabavlja i laska. Ona je u svojoj auri svijet za sebe, otporna prema sredini, to jest, svemu što dolazi spolja. Svi elementi plastične strukture Muharemove slike - boja, svjetlost, prostor i ritam osobene kompozicije dio su tihog tkanja Arijadnine niti, i potrage za Animom - izgubljenom dušom svijeta. U lavirintu savremenog, potrošačkog društva, crnogorsko savremeno slikarstvo kao da ostaje bez ‘konca‘. Odrazi savremenih ideja, zbog sve uže društvene stvarnosti, kao da ne dopiru do njega, a unutrašnji život umjetnika kao da ne prepoznaje mjeru, red, harmoniju, artikulaciju likovnog jezika i smisao slike kao nešto čime se moramo podvižnički baviti kako bi pronašli pravi ‘izlaz‘ - riječi su teoretičara umjetnosti dr Miluna Lutovca.

Muharem Muratović rođen je 28. oktobra 1950. godine u Mrkojevićima – Bar. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu. Gimnaziju i Pedagošku akademiju (odsjek Slikarstvo i likovna pedagogija) završio je 1972. godine u Nikšiću. Iste godine započinje pedagoški rad u osnovnoj školi u rodnom mjestu. U toku dvije decenije rada, njegovi učenici postižu velike uspjehe, afirmišući jednu malu školu širom svijeta, osvajajući prve nagrade u Nju Delhiju, Tokiju, Londonu i Ženevi. Period od 1972. godine predstavlja vrijeme plodnog i predanog stvaranja umjetnosti prepoznatljive po specifičnom figuralnom stilu, što ga je svrstalo u red značajnih crnogorskih slikara. U toku višedecenijskog likovnog rada priredio je preko 70 samostalnih i grupnih izložbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 17:01