Детаљ са манифестације / -ЕЛИДА КОРАЋ
27/05/2021 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јединствена визија и живописна машта младих талената

Дванаест младих умjетника из Црне Горе узраста од шест до 23 године представљали су своjу земљу на међународноj изложби у Киjеву у Украjини

У маjу се одржала изложба у Музеjу радионици ИП "Кавалериџе", у историjском и умjетничком центру Киjева, који је био домаћин дивног догађаjа културне дипломатиjе - изложбе побjедника Међународног фестивала умjетности "Malyuy.ua". Изложба представља радове умjетника и ваjара узраста од пет до 25 година из осам земаља: Украjине, Канаде, САД-а, Црне Горе, Србиjе, Босне и Херцеговине, Jермениjе и Молдавиjе.

Побједници

Побjедници Међународног умjетничког фестивала из Црне Горе су: Лана Вуjошевић (Подгорица, 6 година), Невена Савић (Рисан, 11 година), Станко Катовић (Рисан, 11 година), Миа Николовски (Подгорица, 12 година), Тамара Живковић (Цетиње, 13 година), Ирина Савић (Бар, 15 година), Никола Терзић (Подгорица, 16 година), Борко Поповић (Цетиње, 17 година), Ања Поповић (Подгорица, 19 година), Маша Раткнић (Будва, 21 година), Емина Ниманбеговић (Улцињ, 22 године) и Jелица Вуковић (Подгорица, 23 године).

– Од неколико стотина учесника фестивала, укључуjући дjецу без родитеља, дjецу са инвалидитетом и дjецу са аутизмом, 222 млада умjетника пласирала су се у финале, од коjих jе циjењени жири из различитих земаља изабрао 75 побjедника. Након Украjинаца, наjвећи броj учесника фестивала био jе из Црне Горе, од коjих jе 30 изборило финале, а 12 постало побjедницима. У теми или материjалима ниjе било забрана или предности, jедини захтjев био jе представити оригинална дjела, а не копирати познате слике. Талентовани умjетници показали су изванредне способности, jединствену визиjу и живописну машту, у раду су кориштене броjне технике и материjали: уље, гваш, оловке, акварел, хемиjска оловка, пастел, темпера, мастило, облоге, рапидограф, комбинована техника, таблет и други. На изложби су представљене слике, скулптуре, иконе, батик и барељеф – наводи се у саопштењу.

У међународном жириjу били су умjетници, ваjари и истакнуте личности културе и умjетности из 12 земаља са четири континента.

Црну Гору су представљали директорица Народног музеjа Црне Горе Анастасиjа Мирановић, умjетници Мирко Драговић и Дарко Дрљевић и ваjарка Лана Бокан.

– Да би надахнули младе таленте, чланови жириjа направили су поклоне за побjеднике и финалисте фестивала - каталоге своjих дjела, календаре и сувенире, коjи ће путуjући из земље у земљу, ширећи умjетност, jачати вjеру младих умjетника у себе, надахњуjући их за нове успjехе. Изложбу jе посjетила ванредни и опуномоћени амбасадор Црне Горе у Украjини Драгица Понорац, коjа jе изразила радост због учешћа Црне Горе у овако моћном међународном проjекту.

Међународни фестивал умjетности "Malyu.ua" организуjу Удружење за развоj међународних односа "Adrum" и компаниjа за промоциjу и продукциjу "Studiorar" под покровитељством Министарства културе и информативне политике Украjине, генералног партнера "Windrose airlines" – наводи се у саопштењу.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:49