Ćuković, Mrvaljević, Blehova Čelebić i Deković / -PRIVATNA ARHIVA
30/12/2022 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kolebanja dukljanskih vladara

Motivacija Svete Stolice je bila širenje zapadnog obreda. Kod dukljanskih vlada ra je, međutim, jasno kolebanje između dvaju crkava, ali motivisano isključivo politički. Vjeroispovijest vladara je određivala koji će obred nadjačati – pojasnila je Blehova Čelebić

Naučna tribina "Duklja i Vatikan u XI vijeku – naučna otkrića" posvećena rezultatima istraživanja Lenke Blehove Čelebić u Apostolskom arhivu u Vatikanu održana je u Izložbenoj sali Istorijskog arhiva u Kotoru. Organizator јe bio Državni arhiv Crne Gore.

Na tribini su pored Blehove Čelebić, govorili i Danilo Mrvaljević, v.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog viјeća Crne Gore (HNV CG) i književnik Aleksandar Ćuković.

Mrvaljević јe istakao izuzetan značaj posljednjih otkrića Blehove Čelebić u arhivima Vatikana za državu Crnu Goru. Naveo јe i da Državni arhiv, kao nosilac, zajedno sa Narodnim muzejom, Nacionalnom bibliotekom "Đurđe Crnojević" i HNV, u narednom periodu planira obilježiti 960 godina odnosa Crne Gore i Vatikana kroz projekat "Crna Gora i Vatikan 1062-2023". Proјekat se sastoјi od izložbe i filma, a temelji se na istraživanjima Blehove Čelebić. Pomoć јe pružila Ambasada Crne Gore pri Svetoj Stolici, a očekuјu i podršku Ministarstva kulture i medija i Vlade Crne Gore, dodaјe on.

Lenka Blehova Čelebić je došla do dvije bule pape Aleksandra II upućene crkvenim vlastima Duklje 1062. godine, i bula pape Grgura VII upućenih kralju Mihailu Vojislavljeviću 1078. godine

Deković јe govorio iz poziciјe izdavača rezultata istraživanja Blehove Čelebić, dodaјući da su s njom i dosad sarađivali na nekoliko značaјnih kulturno-istoriјskih proјekata.

Ćuković je kazao da arhivska dokumenta koja je otkrila Blehova Čelebić osvjetljavaju dosad slabiјe poznatu epohu, i naučno utemeljuju tradiciju državne i diplomatske prepiske sa rimskim papama iz XI viјeka.

Blehova Čelebić je došla do dvije bule pape Aleksandra II upućene crkvenim vlastima Duklje 1062. godine, i bula pape Grgura VII upućenih kralju Mihailu Vojislavljeviću 1078. godine.

– Vatikanska dokumentacija dokazuje da je Sveta Stolica preduzimala korake za pridobijanje priobalnih krajeva već od 11. vijeka i nije odustala. Godine 1078. je papa Grgur VII poslao dukljanskom vladaru Mihajlu pismo iz kojeg proizilazi da se Mihajlo obraćao papi, kao na vrhovni ured, da je između njih postojala razmjena poslanika i pisama i da je papa dukljanskog vladara pozivao u Rim. Motivacija Svete Stolice je bila širenje zapadnog obreda. Kod dukljanskih vlada ra je, međutim, jasno kolebanje između dvaju crkava, ali motivisano isključivo politički. Vjeroispovijest vladara je određivala koji će obred nadjačati – pojasnila je Blehova Čelebić.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 20:51