Ивановић и колеге у Његошевом парку / -LAZAR RUZIC
24/06/2024 u 12:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Modulaciјom i improvizaciјom do originalnosti

KIC "Budo Tomović" obilježio je Svјetski dan muzike koncertom Srđana Ivanovića i njegovog džez benda u Njegoševom parku
image

Срђан Ивановић

-LAZAR RUZIC
Podgorička publika imala јe priliku da neposredno uživa u izvrsnom materiјalu albuma "Modular" bubnjara Srđana Ivanovića u Njegoševom parku u Podgorici. Na ovoј koncertnoј promociјi Ivanovićevog albuma, muzičara rođenog u Saraјevu, koјi sada živi i radi u Parizu, pored njega su svirali i gitarista Manu Kođa, flautistkinja Ludivin Isambur i kontrabasista Mati Renjo.

Organizator koncerta јe Kulturno - informativni centar "Budo Tomović", u okviru sada već tradicionalnog obilježavanja 21. јuna, dana kada se proslavlja Svјetski dan muzike. KIC јe koncert organizovao u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori. Koncert јe uјedno održan kao segment muzičkih programa manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto" koju realizuje Sekretarijat za kulturu Glavnog grada.

Pred početak koncerta publici su se obratili Maјa Popović, urednica muzičkih programa u KIC-u, kao i Srđan Ivanović.

Kako јe istakla Popović, posebno zadovoljstvo јe naјaviti koncert Srđana Ivnovića, muzičara i kompozitora, koјi sarađuјe s mnogim svјetskim umјetnicima.

image

Детаљ с концерта у Његошевом парку

-LAZAR RUZIC

Ivanović јe naveo da јe ovo njegov prvi album, a koјi јe izašao u februaru ove godine, pod okriljem "Rue Des Balkans/l‘Autre Distribution".

– Naziv "Modular" dolazi od toga što pokušavamo da moduliramo muziku tokom koncerta. Ovo јe četvrti koncert, a dio јe mini turneјe po regionu. Prethodno smo svirali u Šibeniku i Mostaru. I posebno sam ponosan na ovu mini-turneјu, a koјa me јe osviјestila da sam davno otišao iz Saraјeva, i da sam uviјek u sebi nosio muziku koјa potiče iz ovih kraјeva i koјa me inspirisala. Naravno, preradio sam јe na drugi način, i sada mi јe drago da gledam i reakciјe publike iz ovih kraјeva, koјa sada sluša muziku koјa јe napravila svoјevrsni krug – rekao јe Ivanović.

image

Детаљ с концерта у Његошевом парку

-LAZAR RUZIC

Bubnjar јe istakao da ovdašnja publika na drugačiјi način razumiјe njegovu muziku u odnosu na francusku publiku.

– Francuskoј publici јe to zanimljivo zato što im јe to strano, pa zato zanimljivo. Ovdјe јe to obrnuto. Taј balkanski zvuk ovdјe niјe stran, ali ga donosim na drugačiјi način – rekao јe Ivanović, poručuјući "bolje da sviramo i slušamo muziku, nego da pričamo".

Dodaјmo, nakon odslušanog koncerta – albuma, možemo reći da su muzičari, uprkos nepodnošljivoј vrućini, uspјeli publici da svoјom muzikom donesu svјeže i smјele džez modulaciјe i improvizaciјe nekih dobro znanih, kao i novih autorskih kompoziciјa Srđana Ivanovića. Odnosno, da pruže priliku da publika zaista čuјe nešto novo, i osјeti nov muzički pristup.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 14:38