Николај Коља Бурљајев у разговору са новинарком Милом Милосављевић / -ФОТО: Хаџи Александар Ђуровић
07/01/2022 u 13:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николај Коља Бурљајев: Култура се мора разумјети срцем, а не чиновнички

Волим Достојевског, али не бих се сложио с њим да ће љепота спасити свијет. Мислим да је управо љепота та коју треба спасавати у овом часу! Нужно је спасавати љепоту! Ако успијемо да је спасимо тада ће љепота, љубав, хармонија спасити свијет, каже у интервјуу за „Дан” Николај Коља Бурљајев, прослављени руски глумац, редитељ, сценариста, продуцент, писац и оснивач Свесловенског форума умјетности "Златни витез".

Све је почело крајем 1991. године када се све у Русији распало, па и кинематографија. Било је то једно невријеме, катастрофа, прича Николај Коља Бурљајев, који је ноћима размишљао шта му је чинити.

Један од најистакнутијих руских умјетника данашњице, освједочени и истрајни посленик културе окренуо се око себе и видио да су његове колеге, умјетници, почеле да се баве неким другим пословима. Неки су отворили ресторане, неки фирме. Тада му се, како свједочи у ексклузивном интервјуу за "Дан", родила идеја о успостављању умјетничког фестивала. Онда је смислио и како ће га назвати. Пало му је на памет да то треба да звучи моћно, руски, да у наслову има "непобједиви витез". Потом је помислио да мало украси сам назив и додао је "златни витез". Тако је настао фестивал "Златни витез" у циљу највиших идеала и уздизања људске душе, а који данас, послије три деценије, у Русији слови за основу државне културне политике.

– У својству устројитеља фестивала "Златни витез" обратио сам се Сергеју Лаврову и старцу оцу Науму за благослов. Он ми је рекао: "Пробај и ако не успијеш - одустани". Кренуо сам тим путем помоливши се на самом почетку, добивши благослов од патријарха Алексеја, а потом и митрополита Кирила, који је касније постао патријарх. Остало је историја... - присјећа се Бурљајев.

Прослављени руски глумац, редитељ, сценариста, продуцент и писац

Име Николаја Коље Бурљајева, прослављеног руског глумца, редитеља, сценаристе, продуцента, писца уписано је у књигу историје руске кинематографије међу великане попут Андреја Кончаловског, Андреја Тарковског, Никите Михалкова... Добитник је награда на престижним филмским фестивалима у Берлину, Кану, Венецији. Глумачку каријеру, која му је донијела угледно звање Народни глумац Русије, овај данас знаменити посленик руске и словенске културе и духовности подредио је оснивању Свесловенског форума умјетности "Златни витез" и иза њега са великим поносом и неисцрпним ентузијазмом стоји већ тридесет година.

• У ком смислу фестивал представља једну врсту одбране од глобализма и глобалних тенденција у свијету уопште, будући да се залаже за очување традиције, националне културе, идентитета?

– Ми се у оквиру Фестивала "Златни витез" бавимо свим оним чиме треба да се баве нормални људи који воле своју земљу, а то је очување духовних и традиционалних вриједности. Очувањем ових вриједности чувамо свој народ! Неки умни људи који живе на Западу кажу да је "спасење Русије спасење свијета" - погибељ Русије је погибељ свијета. На нама у Русији је огромна одговорност и задатак: супротставити се ђаволским напорима оних који нам желе зло, а међу њима и некима од оних који нас окружују. Тако је и са вама. Имамо и у непосредном окружењу и у централној Европи оне којима је православље трн у оку. И вама и нама је тешко, али ми смо дужни да спасимо и сачувамо свој народ, своју културу и традицију. Морамо да будемо примјер да је могуће супротставити се глобалистичким тенденцијама које имају за циљ да створе један нови свијет у којем нема мјеста за нас православне. Ми се боримо за праве хришћанске вриједности, за очување породице, брака. Ми смо дужни да истрајемо у тој борби! И да побиједимо!

• Достојевски је рекао да ће љепота спасити свијет...

– Сматрам да смо ми за ове прве три деценије устројили и изградили темељ, постали смо значајни културни, умјетнички форум за Русију, али и многе друге. Волим Достојевског, али не бих се сложио с њим у овоме. Мислим да је управо љепота та коју треба спасавати у овом часу! Нужно је спасавати љепоту! Ако успијемо да је спасимо тада ће љепота, љубав, хармонија спасити свијет.

• Каква је будућа визија Форума "Златни витез"? Како ће се развијати, како га видите за двије-три деценије?

– Ми смо под лупом и морамо да сачувамо оно што имамо, високе критеријуме, вриједности које заговарамо начелно. Стога када размишљам о будућности Форума "Златни витез" видим га као веома доброг. Постојимо већ тридесет година, хвала Богу, има динамику позитивног развоја и вјерујем да ће се "Златни витез" за неколико година раширити по цијелом свијету, тако да ће добити епитет "словенског оскара". А шта представља та фигура "Оскара" за којим чезну свјетски умјетници, филмски ствараоци. Та жута фигура без лица, шта она представља? Она ништа не изражава, не говори! А наш "Златни витез" је веома лијепа награда. Наш "Златни витез" је израђен по лику Александра Невског. Додјељује се за највише идеале и уздизање људске душе зато што су филмска умјетност, позориште, литература дужни да узвисују људску душу и да је враћају Богу. Ми се тиме бавимо тридесет година. Најтежих тридесет година. Вјерујем да ћемо у будућности имати још снажнију подршку државе.

image

Бурљајев прилоком примања ордена

-Фото: Хаџи Александар Ђуровић
Носилац Ордена Светог Саве Првог степена

• За свој рад и прегалаштво у домену културе и духовности добили сте више награда и признања. Добро сте познавали патријарха Павла, митрополита Амфилохија...

– Захвалан сам Господу што сам познавао и патријарха Павла и митрополита Амфилохија. Више пута сам био у прилици да се сретнем са њима. Пресрећан сам што сам носилац Ордена Светог Саве Првог степена. Био сам веома потресен када сам примио тај орден и поред свих награда и призања које сам у животу примио Орден Светог Саве ми је најдражи.

• Обављате много важних послова, како у руској Думи, тако и у оквиру Фестивала и Форума "Златни витез". Откуда толика енергија, снага да одговорите захтјевима који су пред Вама?

– Мислим да моја снага долази од Господа Бога. Посматрам људе око себе и видим људе чија су лица намрштена, уморна. Мислим да своје лице треба сачувати од малодушности и негативних осјећања и да треба радити оно што најбоље радите, слиједити више циљеве, бринути о души, залагати се за духовне побједе и онда нема пораза, умора, клонулости пред животом.

• Какви су Вам планови који се тичу развијања културне сарадње?

– Вицепредсједник "Златног витеза" Јован Марковић више је учинио на пољу културне размјене и културног доприноса када је ријеч о релацији Русија - Србија и Црна Гора, него сви министри културе заједно. Зато што је он представљао вашу културу деценијама уназад. Највећа његова заслуга је што је захваљујући њему током 1999. године када су Србија и Црна Гора биле под бомбама успио да пробије блокаду и у Русију пренесе филмове о страдању народа током НАТО агресије. Захваљујући њему истина је допрла до нашег народа који није знао шта се то дешава са вама. Ми смо са Јованом у оквиру Фестивала "Златни витез" приказивали филм и тако ширили истину о неправди. Све ово показује како се култура мора разумјети срцем, а не просто чиновнички. Тако треба и бирати министре културе, наше и ваше. Ти, такви министри културе, наш и ваши треба да се састају, да се договарају, да као резултат тих договора имамо што више изложби, фестивала, што више преведених књига...

Мила МИЛОСАВЉЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:32